Tromba na Písecku. A meteorologové varují před bouřkami také dnes

Tromba na Písecku. (autor: Michal Mráček)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

7. června 2023 9:59

Teplé počasí sice panuje dál, ale slunečno a jasno nahradily mraky a dokonce i bouřky. Výstraha před nimi platila pro část Česka už včera, hrozí i dnes. Udeřit mohou odpoledne v jižní polovině země.

Meteorologové v úterý během pozorování bouřek informovali, že na přeháňce na Písecku se objevila tromba. "V tuto chvíli nemáme potvrzený případný kontakt se zemí," uvedli na twitteru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), kde také zveřejnili fotografie.

#KonvektivniSkupina Bouřkám se sice dnes zatím moc nechce, na přeháňce na Písecku se ale objevila krásná tromba. V tuto chvíli nemáme potvrzený případný kontakt se zemí. Foto: Michal Mráček. pic.twitter.com/MU8z0IFmcD

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) June 6, 2023

Výstraha před bouřkami platí i dnes od 12 do 20 hodin pro Vysočinu, Jihočeský, Jihomoravský a Zlínský kraj a také pro části Olomouckého a Moravskoslezského kraje. "Největší šance na výraznější bouřky je dnes na jihu a jihovýchodě území, také v Beskydech a na Šumavě. Bouřky se budou pohybovat velmi pomalu, a to se projeví na lokálně vyšších úhrnech," uvedli k tomu meteorologové na twitteru. Srážkové úhrny mohou dosáhnout 30 milimetrů.

Témata: Tornádo Bouřky Počasí ČHMÚ