Do Česka se přihnaly silné bouřky, voda zalila i dálnici

Hasiči odstraňují následky bouřek ve Zlínském kraji

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. května 2023 20:47

Do Česka se přihnaly bouřky, před nimiž včera a dnes varovali meteorologové. Největší spoušť napáchaly ve Zlínském kraji a v Otrokovicích byla dokonce svolána povodňová komise. Hasiči zasahovali i na Znojemsku a Brněnsku a voda zaplavila i dálnici D55.

Hasiči na facebooku zveřejnili několik fotografií spouště, kterou způsobil rychlý přívalový déšť v Otrokovicích na Zlínsku a blízkém okolí. "Od 14 hodin vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči k bezmála 40 událostem v souvislosti s počasím. Především se jednalo o čerpání vody ze sklepů a dále o čištění ucpaných kanalizačních vpustí," uvedli.

Ve dvou případech byl dokonce vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. "Odpoledne před půl třetí bylo vysláno šest jednotek hasičů do ulice Kvítkovická v Napajedlích, kde do areálu zdejší firmy tekla voda z okolního pole, sesunula se část svahu a u budov skladů se vytvořila obrovská laguna vody a hrozilo, že vteče do budov," napsali hasiči.

Vzhledem k situaci, která v Otrokovicích byla deštěm způsobena, byla podle hasičů starostkou města svolána povodňová komise. Ta se ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Zlínského kraje podílí na odstraňování následků deště, monitoruje celkový stav v postižených oblastech a zajišťuje zázemí pro zasahující.

Devět jednotek likviduje následky přívalového deště v obci Přibyslavice. pic.twitter.com/tXQ51rrDNc

— HZS Jihomoravského kraje (@hzsjhm) May 23, 2023

V dalších částech kraje vyjeli hasiči minimálně. Prudké deště ale zasáhly i další části Moravy. Do akce museli nastoupit hasiči i na Znojemsku a Brněnsku a v Přibyslavicích likvidovalo následky deště devět jednotek hasičů.

Témata: Zlínský kraj Jihomoravský kraj Hasiči