Rozmary počasí jsou tady. V Česku dnes udeří silné bouřky

Bouřka, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

23. května 2023 6:00

Počasí dnes ve východní polovině Česka ovlivní bouřky, před kterými už v pondělí s předstihem varovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Mohou být i silné, hrozí také krupobití.

Výstraha je platná od úterní 12. hodiny pro Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský kraj a Vysočinu a také pro okresy Čáslav, Kutná Hora a Vlašim ve Středočeském, České Budějovice, Český Krumlov, Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Prachatice, Soběslav, Tábor, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou a Vodňany v Jihočeském a Kostelec nad Orlicí a Rychnov nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji.

Meteorologové očekávají ojedinělý výskyt silných bouřek s krátkodobými úhrny srážek kolem 30 milimetrů, nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu a menšími kroupami.

Předpověď na úterý (00-24):

Přes den oblačno až polojasno, přechodně až zataženo. Ojediněle, postupně na většině území přeháňky, místy bouřky, i silné. Večer ubývání srážek. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na jihovýchodě a východě až 27 °C, v 1000 m na horách kolem 16 °C, v Jeseníkách a Beskydech až 19 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s se bude postupně měnit na mírný severozápadní 2 až 6 m/s. V bouřkách vítr přechodně zesílí.

Témata: Počasí Bouřky ČHMÚ