Déšť zvedne ve velké části Česka hladiny řek, varovali meteorologové

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

16. května 2023 12:45

Především pro východní polovinu země platí zveřejněné výstrahy před vydatným deštěm a povodněmi. Spadnout může až 40 mm srážek za šest, respektive 60 mm za dvanáct hodin. První z výstrah vstoupí v platnost dnes v 15 hodin. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výstraha před velmi vydatným deštěm platí od úterní 15. hodiny do středečního poledne pro okresy Jeseník a Šumperk v Olomouckém a Bruntál, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Jablunkov, Karviná, Krnov, Rýmařov a Třinec v Moravskoslezském kraji.

Ve východní polovině Česka bude od úterního (16.5.) odpoledne do středečního (17.5.) poledne a v oblasti Beskyd až do středeční půlnoci místy vydatně pršet. Srážkové úhrny mohou lokálně dosáhnout kolem 30 mm za 6 hod, případně 40 mm za 12 hod.

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI)

V částech Jihočeského, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského či Zlínského kraje a na Vysočině pak lidé musí počítat s vydatným deštěm. Za dvanáct hodin může spadnout až 40 milimetrů srážek.

Až do čtvrtka pak mají zůstat v platnosti i varování před zvýšenými hladinami řek. Nejvíce mají stoupnout v okresech Moravská Třebová v Pardubickém a Mohelnice v Olomouckém kraji a Jihlava a Třebíč na Vysočině. Zde bude hrozit dosažení druhého stupně povodňové aktivity, voda se tak může vylévat z břehů do okolní krajiny.

Témata: Povodně Déšť ČHMÚ Počasí