Počasí může už dnes v noci napáchat škody, varují vědci

mráz, zima

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. května 2023 6:00

Riziko mrazů stále nepominulo a v nadcházejících dnech mohou způsobit poškození některých plodin. Teploty mohou v noci ze středy na čtvrtek klesnout k nule a hrozí přízemní mrazíky.

Zvýšené riziko poškození plodin hrozí pěstitelům brambor, u nichž mohou mrazy poškodit nadzemní část rostliny. U kukuřice a některých druhů zeleniny se může vlivem nízkých teplot zastavit a zbrzdit další růst a vývoj, uvedla v tiskové zprávě bioklimatoložka Eva Svobodová z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe.

Vyšší míru rizika poškození evidují vědci i u pěstitelů cukrové řepy, ovocným stromům a polním plodinám pak riziko v takové míře nehrozí.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude ve čtvrtek jasno až polojasno, během dne od západu oblačno, přechodně až zataženo. Nejnižší noční teploty klesnou na 5 až 1 °C a hrozí místy přízemní mrazíky.

Výstrahu zatím meteorologové nezveřejnili, uvedli ale, že se mohou vyskytnout nebezpečné jevy a výstraha může být vydána později. Na mapě výstrah pak evidují možný výskyt nebezpečných jevů práve v noci na čtvrtek.

Témata: Počasí mráz