Počasí na prvního máje: Platí výstraha, upozorňuje na mrazíky

Jaro, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

1. května 2023 6:00

Dnes sice začíná květen, ale zima se stále ještě hlásí o slovo. Prvomájová předpověď počasí totiž obsahuje také výstrahu před ranními mrazíky, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové očekávají mráz i v polohách pod 600 metrů nad mořem. Může tak dojít k poškození vegetace, zejména teplomilnějších plodin, brambor a jiné zeleniny.

Výstraha je platná pro celý Moravskoslezský kraj a okresy Broumov v Královéhradeckém, Česká Třebová, Králíky, Lanškroun, Ústí nad Orlicí a Žamberk v Pardubickém a Jeseník, Šumperk a Zábřeh v Olomouckém kraji.

#Výstraha ČHMÚ na mráz ve vegetačním období. Podrobnosti času a území platnosti najdete na výstražném webu nebo v mobilní aplikaci ČHMÚ https://t.co/1u0AalHkXm pic.twitter.com/Ly1bjhNwIr

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) April 30, 2023

Počasí přes den (07-24):Polojasno až jasno, postupně od západu přibývání oblačnosti a později odpoledne a večer na západě Čech místy déšť. Nejvyšší teploty 16 až 20 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s, zejména na Českomoravské vrchovině přechodně s nárazy kolem 15 m/s. Večer v západní polovině Čech jihozápadní až západní.

Témata: Počasí Jaro mráz ČHMÚ