V sobotu možná v Česku udeřilo tornádo, svědek viděl "chobot" až k zemi

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

30. dubna 2023 11:00

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu varoval před výskytem bouřek v části Česka. Nakonec možná došlo i na tornáda. Meteorologové dnes uvedli, že prověřují několik hlášení.

Sobotní bouře způsobily na několika místech výrazné škody. ČHMÚ na facebooku uvedl, že prověřuje několik hlášení o možném výskytu tornáda. "Nejpodezřeleji vypadají škody v obci Lubná blízko Poličky, kde prošla menší konvektivní buňka včera kolem 13:00," napsali experti.

#bouřky #KonvektivniSkupina (1/2) Včerejší 🌩️způsobily na několika místech poměrně výrazné škody. V tuto chvíli prověřujeme několik hlášení o možném výskytu tornáda. Nejpodezřeleji vypadají škody v obci Lubná blízko Poličky, kde prošla menší konvektivní buňka včera kolem 13:00. pic.twitter.com/tbr50x6b7L

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) April 30, 2023

Prvotní průzkum dat z radaru naznačuje, že škody v Lubné způsobila minisupercela. "Pro také hovoří jedna ústní výpověď svědka, který kondenzační chobot tornáda viděl prý na vlastní oči," dodali meteorologové s tím, že situaci nadále vyhodnocují.

Výstraha varovala před silnými bouřkami doprovázenými krátkodobými intenzivními srážkami, menšími kroupami a nárazy větru o rychlosti kolem 70 km/h.

Témata: Tornádo Bouřky Počasí ČHMÚ