Počasí na měsíc: Jak skončí duben, tak zřejmě začne květen

Jaro, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

19. dubna 2023 6:00

Jaro je v plném proudu, ale na první závan teplého letního počasí si lidé musí ještě počkat. Duben totiž podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) skončí dny s podprůměrnými teplotami. Předpověď pro začátek května je zatím plná nejistot.

Meteorologové označili začátek dubna za chladný, nyní už se podle nich teploty dostaly do průměrných hodnot, v nichž setrvají i v tomto týdnu. "V závěru dubna očekáváme teplotně podprůměrný týden s minimálními teplotami kolem 4 °C a maximálními kolem 16 °C," uvedli ve výhledu.

Začátek května je zatím z pohledu teplot velice nejistý. Pravděpodobnější je, že bude teplotně podprůměrný. "Teploty se vrátí k průměru až v posledním předpovědním týdnu od 8. do 14. května. Období od 17. dubna do poloviny května 2023 předpokládáme jako celek teplotně slabě podprůměrné nebo průměrné," podotkli experti.

Srážkově má být probíhající týden nadprůměrný. "V dalších týdnech až do poloviny května budou srážky už převážně kolem průměru. Období do 17. dubna do 14. května by mělo skončit jako celek srážkově průměrné," dodali zástupci ústavu.

Témata: Počasí Jaro ČHMÚ