Začínají spalující vedra? Velká předpověď na první měsíc prázdnin!

Letní počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. července 2018 9:47

V první polovině prázdnin bude nejtepleji druhý červencový týden s maximálními teplotami kolem 27 stupňů Celsia. Nejchladnější by měl být poslední týden, kdy by mělo i nejvíce pršet.

"Celé období od 2. do 29. července 2018 bude teplotně průměrné. První a třetí týden bude teplotně průměrný. Minimální noční teploty vzduchu se budou pohybovat kolem 11 stupňů Celsia a maximální denní teploty kolem 26 stupňů," uvedli meteorologové. V druhém týdnu vystoupají minimální teploty na zhruba 13 stupňů a maximální se budou pohybovat kolem 27 stupňů.

I srážkově bude podle meteorologů celé období průměrné, nadprůměrné hodnoty očekávají lokálně v případě bouřek. "Nejvíce srážek by mělo spadnout v posledním týdnu období s průměrným týdenním úhrnem v rámci ČR kolem 25 mm. Pravděpodobně nejméně srážek spadne v prvním a třetím týdnu období, kolem 10 mm," uvedl ČHMÚ.

Průměrný úhrn srážek pro období následujících čtyř týdnů je 81 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejméně srážek v roce 2013, kdy meteorologové naměřili 15 milimetrů. Nejvíce napršelo v roce 1997 s úhrnem 203 milimetrů. Tehdy postihly třetinu ČR rozsáhlé záplavy, nejvíce Moravu a východní Čechy.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období mezi 2. a 29. červencem je 18,4 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2006, kdy průměr činil 22 stupňů Celsia. Zatím nejnižší průměr 15 stupňů meteorologové zaznamenali v roce 1979.

Slovenská republika

U našich sousedů bude během července panovat velmi podobná situace. První týden teploty postupně stoupnou až k 28 stupňům a udrží se i ve druhém týdnu, kdy neklesnou pod 29 stupňů. Přeháňky nebo bouřky se objeví jen výjimečně.

I třetí týden v období od 16. července se ponese v duchu tropických teplot kolem 30 stupňů, v závěru ale bude polojasno a mohou se objevit občasné přeháňky. Čtvrtý týden se opět vyčasí a teploty znovu dosáhnou hranice 30 stupňů. Ke konci týdne se ale ochladí, přijdou přeháňky a poslední červencové dny od 29. 7. teploty poklesnou k 25 stupňům.

Rakousko

I zde bude situace velmi obdobná. Hned první červencový týden budou teploty stoupat a dosáhnou až 30 stupňů, kde se udrží i během druhého týdne v měsíci. Ke konci se ale objeví protrhávání oblačnosti a přeháňky či bouřky.

Třetí červencový týden teploty nepřekročí třicítku a po většinu času bude polojasno, avšak bez větších srážek. Ty se objeví až v průběhu čtvrtého červencového týdne, kdy ke konci měsíce meteorologové očekávají přibývání oblačnosti a ochlazení na 25 stupňů.

Německo

Na západě tak vysoké teploty jako v předchozích případech podle modelu AccuWeather neočekávají. Během prvního červencového týdne sice stoupnou až na 28 stupňů, hned v druhém týdnu ale poklesnou na 26 stupňů a ke konci týdne se objeví přeháňky. 

Lepší nebude situace ani během třetí týdne v červenci, kdy teploty jen výjimečně vystoupají nad 27 stupňů. Čtvrtý týden se ponese v duchu vysoké oblačnosti, přeháněk a bouřek a teploty ještě o pár stupňů poklesnou. V závěru měsíce nepřekročí 22 stupňů.

Polsko

Začátek prázdnin se v Polsku ponese ve znamení dešťů a teplot pod 20 stupňů. Vyjasní se až v závěru prvního týdne, kdy teploty postupně stoupnou na 27 stupňů. Tuto hranici ale nepřekročí ani v průběhu druhého týdne.

Zataženo či polojasno ale bude i během třetího červencového týdne a v závěru se objeví i přeháňky a bouřky. Ty se v zemi udrží i ve čtvrtém týdnu a mírně se vyjasní až v závěru července, kdy teploty vystoupají na 27 stupňů.

Francie

Ve Francii už v tuto chvíli teploty překračují 31 stupňů a udrží se po celý zbytek prvního červencového týdne. Zkazí se až v závěru, kdy se objeví vysoká oblačnost a bouřky. Během druhého červencového týdne se sice vyčasí, teploty ale nepřekročí 27 stupňů. 

Třetí týden bude teplotně obdobný, na většině území se ale očekávají silné deště a bouřky. Ty přetrvají až do čtvrtého týdne v měsíci, kdy se sice jejich intenzita zmírní, teploty se ale budou pohybovat kolem 24 stupňů. V závěru měsíce klesnou v Paříži ještě o stupeň níže, v přímořských letoviscích ale tak kritická situace panovat nebude.

Velká Británie

Během prvního týdne bude sice v Británii a zejména v Londýně oblačno, teploty ale budou atakovat hranici 27 stupňů. Mírně se ochladí během druhého týdny, kdy teploty poklesnou na 24 stupňů a udrží se tam po celý týden.

Ve třetím týdnu v měsíci klesnou ještě níže, a to až na 23 stupňů. Navíc se objeví četné přeháňky a bouřky, které přetrvají i během čtvrtého červencového týdne. Teploty budou klesat k 21 stupňům a mírně se počasí zlepší až v závěru měsíce.

Španělsko

Pokud se chystáte na dovolenou do Španělska, připravte se na žhavý červenec. V průběhu prvního týdne teploty neklesnou pod 31 stupňů a během druhého týdne dokonce překročí 33 stupňů. Přeháňky ani bouřky meteorologové neočekávají.

Ve třetím týdnu budou teploty balancovat na hranici 30 stupňů slunečné a teplé počasí se udrží i během čtvrtého týdne. Ani v závěru měsíce se neočekávají četnější přeháňky a teploty neklesnou pod 30 stupňů.

Itálie

Obdobné počasí bude panovat po celý červenec v Itálii, kde už nyní teploty překračují hranici 30 stupňů. V průběhu prvního týdne porostou až na 32 stupňů a neočekává se téměř žádná oblačnost. Ta se objeví ve druhém týdnu, což se ale na teplotách nijak neprojeví. Místy se však mohou objevit bouřky.

Třetí červencový týden se opět vyjasní a teploty neklesnou pod 30 stupňů, stejně jako v průběhu čtvrtého týdne. Pouze v jeho závěru lze očekávat bouřky či přeháňky, které se udrží až do konce měsíce.

Řecko

O moc odlišná situace nebude ani v Řecku. Teploty v prvním týdnu neklesnou pod 32 stupňů a udrží se i během týdne druhého. Místy dokonce překročí 33 stupňů. V průběhu tohoto týdne meteorologové neočekávají četnější přeháňky ani bouřky.

Stejná situace bude panovat i během týdne třetího, kdy se budou teploty držet kolem 33 stupňů. Ani čtvrtý týden v červenci nepřinese změnu a ani pokles teplot. Naopak v závěru měsíce teploty překročí 34 stupňů.

Chorvatsko

V jedné z nejoblíbenějších turistických destinací se červenec vydaří. První týden se sice budou teploty pohybovat kolem 26 stupňů a očekávají se přeháňky či bouřky, hned druhý týden ale teploty porostou na 29 stupňů. Přesto bude na řadě míst v zemi panovat zvýšená oblačnost.

Ta se udrží i během třetího týdne, kdy se budou teploty pohybovat na hranici 30 stupňů. Mírně se pokazí až čtvrtý týden a závěr měsíce, teploty budou postupně klesat k 26 stupňům a objeví se přeháňky či bouřky.

Bulharsko

V této zemi se začátek prázdnin moc nevydařil. Teploty se budou první červencový týden pohybovat kolem 23 stupňů a postupně vyrostou až na 27, avšak za doprovodu přeháněk a bouřek. Lepší počasí nebude panovat ani během druhého týdne, kdy se neočekávají vyšší teploty ani ubývání srážek. V závěru týdne teploty ještě o pár stupňů poklesnou, v přímořských letoviscích se ale zřejmě udrží.

Stoupat budou až během třetího týdne v měsíci, kdy vyrostou na příjemných 28 stupňů. Tato teplota se udrží i po většinu týdne čtvrtého, v závěru se ale přiženou bouřky a koncem měsíce začnou teploty opět padat k 25 stupňům.

Témata: Počasí