Počasí bude mrazivé. Meteorologové vydali varování

mráz

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. dubna 2023 6:00

Mráz, který může poškodit kvetoucí ovocné stromy, bude v nižších polohách velké části Česka také v noci na pátek. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak prodloužil své upozornění před mrazem ve vegetačním období.

Původně platilo do čtvrtečního rána pro celé Česko. Stromy doporučují meteorologové chránit například přípravky proti promrznutí nebo pálením rostlinného odpadu v jejich blízkosti.

"V noci na pátek bude od severovýchodu přibývat oblačnost, záporné teploty se proto očekávají ještě v Čechách a na Znojemsku," uvedli na facebooku meteorologové. Podle nich by mráz mohl v polohách pod 550 metrů nad mořem poškodit zejména kvetoucí meruňky, broskvoně, slivoně a keře vinné révy.

Pěstitelé by podle meteorologů měli zakrýt nízké rostliny světlou netkanou textilií, u stromů lze podle nich použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik drobnými vodními kapičkami před východem Slunce nebo zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu.

Od čtvrtečního večera do pátečního rána platí upozornění před mrazem konkrétně pro Prahu, Vysočinu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj a okres Znojmo.

Témata: Počasí mráz