Jarního počasí se jen tak nedočkáme? Předpověď do konce dubna

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. dubna 2023 6:00

Do Česka se vrací zima. Přes den se v první polovině tohoto týdne nejvyšší denní teploty většinou nedostanou ani přes pět stupňů Celsia, rána a noci budou mrazivé. Na horách meteorologové očekávají sněhové přeháňky, v nížinách déšť se sněhem.

Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Do konce dubna mají podle měsíční prognózy panovat podprůměrné teploty. Nejchladnější bude tento týden, v dalších se bude oteplovat. Srážek by příští čtyři týdny mělo spadnout podobné množství, jako bývá v tomto období roku obvyklé.

Ve čtvrtek se začne oteplovat, sněžení v polohách pod 600 metrů postupně přejde v déšť. V noci a nad ránem bude ještě mrznout, nejvyšší denní teploty vystoupají na šest až deset stupňů, na severovýchodě bude jen kolem čtyř stupňů. V pátek ukáže teploměr maximálně čtyři až osm stupňů, na západě republiky až deset.

Na velikonoční víkend meteorologové předpovídají oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty očekávají šest až jeden stupeň, při zmenšené oblačnosti může znovu mrznout, nejvyšší denní teploty sedm až 12 stupňů Celsia.

Nadcházející čtyři týdny budou teplotně podprůměrné. Nejvíc se od dlouhodobých hodnot odchýlí tento týden, kdy se nejvyšší denní teploty budou pohybovat v průměru kolem šesti stupňů. V dalším týdnu se oteplí až na 12 stupňů Celsia a v druhé polovině dubna dosáhnou maxima zhruba 15 stupňů. "Srážkově by se jednotlivé týdny předpovědi měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru," uvedli dnes meteorologové v měsíčním výhledu počasí.

Témata: Počasí Déšť