Teplé počasí končí. Přižene se sněžení i mrazy

Lidé ve sněhové vánici, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. února 2023 6:00

V závěru týdne se výrazně ochladí, do neděle nejvyšší denní teploty postupně klesnou až zhruba k nula stupňům Celsia, v noci bude mrznout a objeví se sněhové přeháňky.

Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V posledních dnech panuje v Česku jarní počasí. Ve středu ve Vyšším Brodě vystoupila teplota na 15,4 stupně Celsia, přes 15 stupňů bylo i v Českých Budějovicích.

"Od soboty se začne ochlazovat a postupně se i do nížin vrátí sněhové přeháňky. Na horách by mohlo během víkendu napadnout pět až 15 centimetrů nového sněhu," uvedli dnes meteorologové na facebooku.

Do konce týdne bude většinou zataženo až oblačno. V pátek přes den občas zaprší, později večer očekávají meteorologové v severozápadní polovině Čech nad 400 metrů srážky sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi sedmi až třemi stupni Celsia, přes den vystoupají na šest až deset stupňů, na jižní Moravě až na 13 stupňů.

V sobotu už v noci bude mrznout, noční teploty klesnou na tři až minus jeden stupeň Celsia, nejvyšší denní budou mezi jedním až pěti stupni Celsia, na východě by mohlo být ještě o něco tepleji. Sněhové přeháňky se objeví na většině území, pod 300 metrů i smíšené nebo dešťové. V jihovýchodní polovině bude hranice sněžení na 700 metrech.

V neděli bude podle ČHMÚ sněžit zejména na horách, nejnižší noční teploty klesnou na minus jeden až minus pět stupňů Celsia, nejvyšší denní budou v rozmezí minus jeden až tři stupně Celsia.

Příští týden pak bude v noci mrznout a odpolední teploty se dostanou jen několik stupňů nad nulu.

Témata: Počasí sníh