Počasí se ochladí. Už tento týden napadne další sníh

Panská skála, Kamenický Šenov (Liberecký kraj)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. února 2023 6:00

Z 15 stupňů Celsia až na nulu mohou během tohoto týdne spadnout denní teploty v Česku. S ochlazením se zřejmě koncem týdnem objeví i sněžení.

Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Po většinu týdne bude oblačno s deštěm. Od pátku už mohou dešťové srážky přecházet ve sníh, a to hlavně ve vyšších polohách.

O víkendu bylo v Česku mimořádné teplo, místy bylo naměřeno i více než 16 stupňů nad nulou. Teplé počasí o víkendu způsobilo tání sněhu, které spolu s deštěm vedlo k vzestupu hladin některých toků na první, tedy nejnižší povodňový stupeň. 

Podobné teploty jako o víkendu budou ještě začátkem tohoto týdne. V úterý může být ojediněle až plus 15 stupňů. Ve středu už teploty klesnou na devět až 13 stupňů, a na severovýchodě bude dokonce místy jen kolem sedmi stupňů. V noci na středu se již může objevit mráz, teploty budou od plus šesti po minus jeden stupeň.

Poté se bude dále ochlazovat. Ve čtvrtek a pátek bude podle ČHMÚ přes den nejvýše sedm až 11 stupňů a v noci se může opět ochladit až na minus jeden stupeň. V sobotu denní teploty klesnou na tři až sedm stupňů a v neděli na nula až pět stupňů. V noci na sobotu pak mohou být až minus dva stupně, a v noci na neděli dokonce při zmenšené oblačnosti i minus sedm stupňů.

S ochlazením se začne objevovat i sníh. Nejprve bude počasí od úterý do čtvrtka spíše deštivé, s ojedinělými mlhami. V pátek už ale může v polohách nad 800 metrů nadmořské výšky i sněžit a o víkendu se sníh vyskytne také v nižších polohách.

Témata: Počasí sníh