Zimní počasí zpátky v plné síle? Meteorologové představili výhled na čtyři týdny

Zima, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

31. ledna 2023 6:00

Zítra začíná únor, poslední ryze zimní měsíc. Ukrutných mrazů se ale zřejmě nedočkáme. Podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou tento a následující tři týdny teplotně průměrné. Srážkové úhrny se pak budou lišit podle nadmořské výšky.

"Po velmi teplé první polovině ledna, se teploty v uplynulých dvou týdnech dostaly na hodnoty kolem dlouhodobého normálu. Očekáváme, že během února se týdenní teploty budou i nadále udržovat na hranici normálních nebo lehce nadnormálních hodnot. Slabé ochlazení se dostaví pravděpodobně až v závěru února," uvedli meteorologové.

Období do 26. února podle nich bude teplotně i srážkově průměrné, přičemž první předpovědní týden do 5. února bude velmi bohatý na srážky. "Z dlouhodobého hlediska pro týdenní období na přelomu ledna a února se bude jednat o výrazně nadprůměrné množství srážek. Většina z nich spadne na horách v podobě sněhu. V nížinách spadne srážek o poznání méně a sněhové srážky budou střídat dešťové," konstatovali.

Poté má následovat relativně sušší týden. V dalších dvou týdnech až do konce února by mělo spadnout průměrné, v závěru i podprůměrné množství srážek.

Témata: Počasí Zima ČHMÚ