Jaké počasí se očekává v závěru roku? Meteorologové už mají předpověď

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

26. prosince 2022 6:00

Poslední pracovní týden v letošním roce rozhodně nepřinese návrat zimního počasí, při pohledu z okna to bude nadále vypadat spíše na jaro. Denní maxima se budou držet nad nulou, pod bod mrazu klesnou teploty jen během některých dnů v noci.

Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Předpověď na pondělí (00-24):Přes den převážně zataženo, zpočátku místy mlhy, zejména na Moravě. Od západu postupně na většině území občasný déšť. Později večer v Čechách od severozápadu protrhávání oblačnosti a místy přeháňky, nad 1000 m sněhové. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, na Moravě místy kolem 5 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C. V noci mírný jižní, postupně jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, na severovýchodě až čerstvý 5 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h). Přes den čerstvý jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h), na Moravě místy slabý jižní vítr do 4 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Proměnlivá oblačnost, zpočátku místy, během dne jen ojediněle přeháňky, nad 500 m smíšené nebo sněhové. Během dne ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, zpočátku místy čerstvý s nárazy kolem 15 m/s, k večeru bude slábnout a měnit se na jihozápadní. KOMENTÁŘ METEOROLOGA: V noci ojediněle tvorba náledí.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až zataženo, zpočátku polojasno. Během dne zejména na horách ojediněle slabý déšť, nad 500 m zpočátku i déšť se sněhem nebo sněžení. V noci a ráno ojediněle mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Slabý, postupně mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno až zataženo, ojediněle mlhy. Zejména na horách místy přeháňky nebo déšť. Nad 600 m přechodně i srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °C, zejména na Moravě kolem -2 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, zejména na Moravě místy kolem 4 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě místy slabý do 3 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, zejména na horách místy přeháňky nebo občasný déšť, na hřebenech hor i srážky smíšené nebo sněhové. Přechodně polojasno. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, na Moravě místy kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Témata: Počasí Jaro ČHMÚ