Počasí dnes bude opět nebezpečné. Omezte vycházení, radí meteorologové

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Autor: ČTK

21. prosince 2022 6:00

Ledovka, která v pondělí a v úterý v Česku zkomplikovala dopravu, se může na většině území tvořit při mrznoucích srážkách také dnes. Na severu a severozápadě Čech může být ledovka opět silná, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Upozornění na tvorbu ledovku ve středu platí pro všechny kraje s výjimkou jižních Čech, jihovýchodu Středočeského kraje a severu Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Pro Ústecký a Liberecký kraj platí upozornění na silnou ledovku o tloušťce přes dva milimetry.

"Během dne se bude v jihozápadní polovině Čech oteplovat nad bod mrazu," uvedli meteorologové s tím, že kvůli ledovce hrozí nebezpečí úrazů při chůzi a vyšší počet nehod na silnicích.

Způsobit může také výpadky v dodávce elektřiny nebo v zásobování. Meteorologové doporučují lidem, aby omezili vycházení a jízdy autem. V případě, že jízdu autem nemůžou odložit, měli by podle nich jet mimořádně opatrně a měli by počítat s výrazným prodloužením doby jízdy.

V úterý ráno měly kvůli ledovce problémy desítky autobusových spojů, vedle Prahy, Středočeského, Ústeckého či Libereckého kraji byly například i na jižní Moravě. Potíže působily také sněhově jazyky. V noci na úterý byly kvůli hromadným nehodám několik hodin zavřené dálnice D6 a D1.

Zvýšené množství nehod evidovali policisté i včera a více práce měli také záchranáři. Třeba v Jihomoravském kraji ošetřili na desítky pacientů. Nejčastěji ošetřovali pohmožděniny, vykloubeniny a zlomeniny.

Témata: Počasí náledí