V Česku oficiálně začalo léto! Už dnes ho zkazí prudké bouřky!

Letní počasí

Autor: ČTK, stars24.cz

21. června 2018 13:20

Dnes osm minut po poledni středoevropského letního času začne astronomické léto. Slunce v tuto dobu vstoupí do znamení Raka a nastane letní slunovrat, kolem kterého jsou dny nejdelší v roce a noci nejkratší. Postupně se bude ale den zkracovat až do zimního slunovratu. Na jižní polokouli je v tuto dobu naopak astronomická zima.

Podle meteorologů je tento týden Slunce nad obzorem kolem 16 hodin a 22 minut. Skutečnou dobu slunečního svitu proti době, kdy bude Slunce nad obzorem, však ovlivňuje oblačnost.

Meteorologové na dnešek sice předpovídají vysoké teploty, které mají někde překročit až 30 stupňů Celsia, postupně má ale od severozápadu přibývat mraků a místy se mají objevit přeháňky nebo bouřky.

Čtvrteční množství slunečního svitu tak bude už nižší než v předchozích dnech, uvedli meteorologové.

Více než šest hodin slunečního svitu nebude podle nich ani v pátek, který přinese citelné ochlazení a velkou, i když proměnlivou oblačnost. V posledním týdnu školního roku budou teploty opět stoupat a množství slunečního svitu se tak začne opět prodlužovat.

Klimatologické léto trvá od 1. června do 31. srpna. Letní počasí letos ale panuje v Česku už od května, podle meteorologů je o 40 dní napřed a odpovídá klimatu v Maďarsku.

Na konci května dosáhl průměr teplot za předchozích 30 dní 16,2 stupně Celsia, což v historických tabulkách je normál pro období od 6. června do 5. července.

Témata: Počasí Léto