Apokalypsa nekončí. Česko i dnes zasáhnou mohutné bouřky!

Bouřky, ilustrační fotografie 12

Autor: ČTK, stars24.cz

11. června 2018 12:58

Čechy a Českomoravskou vrchovinu dnes odpoledne a večer zasáhnou silné bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a silným větrem. Další bouřky dorazí během úterý. V noci na středu bude bouřková činnost sice ustávat, ale pršet nepřestane, přičemž ve středu mohou být srážky i vydatnější.

Meteorologové očekávají, že při bouřkách dnes může ojediněle spadnout v úhrnech kolem 30 milimetrů deště a vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V jihozápadních, jižních a středních Čechách mohou být bouřky velmi silné s úhrny srážek kolem 50 milimetrů a větrem o rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Obdobně silné bouřky se mohou v úterý odpoledne a večer znovu objevit v jižní polovině území. Ve středu mohou být srážky i vydatnější. V oblastech s větším nasycením půdy to může vést k vzestupům hladin řek, doplnili meteorologové.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až zataženo, zpočátku v Čechách, postupně i na Moravě a ve Slezsku déšť nebo přeháňky, místy bouřky, ojediněle i velmi silné. K ránu od jihozápadu ubývání oblačnosti a srážek. Přes den oblačno, přechodně polojasno, místy déšť nebo přeháňky. Odpoledne a večer v jižní polovině území přibývání oblačnosti a přeháňky a bouřky četnější, místy bouřky i silné.

Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C, na jihovýchodě území místy až 29 °C, v 1000 m na horách kolem 16 °C, na Šumavě kolem 19 °C.

Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude během dne měnit na severovýchodní. V bouřkách vítr přechodně zesílí, upozornil chmi.cz.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno. Na většině území déšť nebo přeháňky, místy trvalejší srážky. Ojediněle bouřky. Večer v Čechách od západu ubývání srážek. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, při trvalejších srážkách kolem 17 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Místy přeháňky, ojediněle bouřky, zejména na Moravě a ve Slezsku. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C, na západě Čech až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Polojasno až oblačno, na jihu a východě ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Témata: Počasí Bouřky