VIDEO: Supercela nad Plzní. Meteorologové vysvětlili, o co jde

Supercela, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. září 2022 14:19

V Česku dnes opět hrozí bouřky, na některých místech ovšem udeřily už včera. Nejen meteorologové přitom zaznamenali i takzvanou supercelu, která se prohnala přes západočeskou metropoli.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) sdílel záběry bouře na twitteru. "Úžasné video supercely, která přešla včera v podvečer přes Plzeň. Rotující mezocyklona (vzestupný proud) bouře, která si nasává vzduch od země, vpravo pak sestupný proud zahlcený srážkami a kroupami," uvedli meteorologové.

#bouřky #KonvektivniSkupina A přece se točí! Úžasné video supercely, která přešla včera v podvečer přes Plzeň. Rotující mezocyklona (vzestupný proud) bouře, která si nasává vzduch od země, vpravo pak sestupný proud zahlcený srážkami a kroupami. Autor: @richardik . pic.twitter.com/i37tW1ZEWc

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) September 7, 2022

Supercela neboli supercelární bouře je typ konvektivní bouře, která bývá doprovázena intenzivními elektrickými výboji blesků a prudkým, přívalovým deštěm, ale zejména krupobitím.

ČHMÚ dnes zveřejnil výstrahu před výskytem silných bouřek. Dnes hrozí na západě Čech, v Ústeckém, Libereckém i Středočeském kraji a také v Praze, zatímco zítra na celém území republiky.

Očekává se přívalový déšť se srážkovými úhrny kolem 30-40 milimetrů, kroupy nebo nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h).

Témata: Bouřky Počasí