V Česku udeřily velmi silné bouřky. Meteorologové mají další špatné zprávy

Lovci bouřek v akci: Wall cloud na silné bouřce u Jihlavy, dle patrné rotace je možné, že šlo o supercelu 5

Autor: stars24.cz

9. června 2018 4:02 | Aktualizováno: 9. června 2018 18:48

Velmi silné bouřky s přívalovými srážkami, krupobití a nárazovým větrem zasáhly dnes odpoledne Semilsko, Bruntálsko, Šumpersko i Prahu, v ostatních částech republiky nebyly tak silné. Místy napršelo více než 50 milimetrů srážek. Bouřkové počasí vydrží na většině území až do neděle. Po víkendu se ale výrazně ochladí.

Dopolední výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na velmi silné bouřky platí pro celý Karlovarský a Ústecký kraj a pro okres Česká Lípa v Libereckém kraji do dnešních 23:00. Velmi silné bouřky s intenzivními srážkami se po 15:00 objevily ale i na Bruntálsku a Šumpersku na severu Moravy. "V okresech Bruntál a Šumperk se vyskytují velmi silné bouřky, které nevykazují téměř žádný postup, a v oblasti Rýmařova v nich mohlo podle radarových odhadů spadnout až 50 milimetrů. Bouřková činnost v této oblasti pokračuje. Oblast nejintenzivnějších srážek se bude přesouvat jen velmi zvolna k jihu," uvedli odpoledne meteorologové.

Později hlásili, že na stanici Roprachtice mezi Semily, Vysokým nad Jizerou a Jilemnicí v Libereckém kraji spadlo za hodinu 53 milimetrů srážek. Před 17:00 se prudký liják spustil také v Praze. Na stanici Střešovice spadlo za půl hodiny 43 milimetrů srážek, intenzivně pršelo i v dalších částech hlavního města.

I v neděli se mohou odpoledne a navečer objevit silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů.

V oblastech, které zasáhnou přívalové deště, se mohou rozvodnit malé toky, potoky a jindy suchá koryta. Nelze vyloučit zatopení níže položených míst, sklepů nebo podemletí komunikací. Lidé by kvůli silnému větru měli zajistit okna i dveře a uklidit či upevnit volně položené předměty nebo stavební jeřáby.

Mraky se objevily už během pátečního odpoledne a do večera může místy napršet kolem 35 litrů na metr čtvereční. „Bouřková činnost jen částečně zeslábne z pátku na sobotu. Během soboty a v neděli zejména v odpoledních hodinách se opět budou místy tvořit bouřky,“ varuje ČHMÚ ve výstraze.

Teplé počasí vydrží navzdory bouřkám celý víkend a ještě v pondělí, kdy očekáváme asi 30 stupňů Celsia. V úterý pak teplota klesne asi na 27 stupňů. 

Poté se ochladí, teploty se budou pohybovat jen asi kolem 23 až 24 stupňů Celsia. Nejchladnější bude čtvrtek, kdy bude podle meteorologů jen 22 stupňů Celsia. Celý týden meteorologové navíc očekávají dešťové přeháňky. 

Podobné teploty budou také o dalším víkendu, jen přeháňky by mělo vystřídat polojasno. V sobotu 16. června se teploměr vyšplhá k 23 stupňům Celsia, v neděli 17. června by mělo být o stupínek více. A podobné teploty odborníci očekávají v týdnu od 18. června, kdy se teploty vyšplhají na maximálně 26 stupňů, informuje Meteocentrum. 

Témata: Počasí Bouřky