Silné bouřky dorazí dnes odpoledne do Čech, varují meteorologové

Bouřka, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

18. srpna 2022 12:27

Odpoledne a večer se mohou hlavně v Čechách objevit silné bouřky s nárazy větru, přívalovým deštěm a kroupami. Zatímco na východě republiky vydrží tropické třicítky i v pátek, na zbytku území se před víkendem výrazně ochladí až na 22 stupňů Celsia a místy bude vydatně pršet. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu.

Dnes odpoledne překročí nejvyšší teploty s výjimkou Karlovarského kraje 31 stupňů Celsia v celé republice, na většině území Středočeského kraje, v Praze, v části severních Čech, v Polabí a na střední a jižní Moravě mohou šplhat až ke 36 stupňům. V pátek vydrží vedra už jen na východě republiky, na jihovýchodě Moravy budou stoupat ke 35 stupňům.

Odpoledne a večer na zvlněné studené frontě dorazí do západní poloviny republiky silné bouřky, které mohou doprovodit přívalové srážky, krupobití či nárazový vítr kolem 70 kilometrů za hodinu. Výstraha platí od dnešních 15:00 do 22:00 pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj, Vysočinu a část Libereckého a Jihomoravského kraje. V sobotu se bouřky objeví hlavně na Moravě a ve Slezsku.

"V Čechách může v kombinaci bouřek a vydatných srážek spadnout do sobotního poledne ojediněle i kolem 70 milimetrů srážek," upozornili meteorologové.

V platnosti kvůli suchu a vysokým teplotám zůstává výstraha před nebezpečím vzniku požárů, a to v severozápadní polovině Čech, v Polabí a na jižní a střední Moravě.

Témata: Bouřky Počasí ČHMÚ