Bouřky v Česku? Kvalitnější předpověď než v minulosti, slibují meteorologové

Počasí, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. června 2022 8:40

V uplynulých dnech se Česko potýkalo s poměrně silnými bouřkami, během léta jich nepochybně bude ještě dost následovat. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) se proto snaží mít kvalitnější předpovědi.

ČHMÚ ve čtvrtek informoval v tiskové zprávě o vzniku odborné Konvektivní skupiny. Vznikat začala v průběhu loňské letní sezóny a funguje od 1. května v operativním režimu. Cílem je zkvalitnění služeb v oblasti předpovědi konvektivních jevů, tedy bouřek a jejich extrémních projevů.

Skupinu odborníků na bouřky tvoří deset lidí napříč regionálními pobočkami ústavu, včetně těch z pracovišť Praha-Komořany, Praha-Libuš nebo Ostrava-Mošnov. 

Experti na konvektivní jevy mají dva úkoly. Fungují jako podpora pro regionální meteorology a výstražnou službu v Praze. "Každý den pro ně skupina zpracovává specializovaný návrh a zhodnocení rizik s ohledem na výskyt a nebezpečnost konvektivních bouří," vysvětlil meteorolog předpovědní služby Martin Adamovský.

"V situacích, kdy už případná nebezpečná konvektivní činnost probíhá, je skupina k dispozici pro interní odbornou konzultaci a komunikuje aktuální situaci s veřejností na sociálních sítích. Druhý úkol skupiny pak spočívá v interním vzdělávání meteorologů v rámci ČHMÚ, zpracovávánípřípadových studií a výzkumu," dodal. 

Témata: Bouřky Počasí ČHMÚ