Tornádo na Moravě: Rok poté ho zhodnotili experti, patřilo k nejsilnějším na světě!

Obcí Hrušky na jižní Moravě se prohnalo tornádo. (25.6.2021) 11

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. června 2022 13:40

V pátek uplynul rok od ničivého tornáda na jižní Moravě. Ve stejný den vyšla mezinárodní hodnotící zpráva, která shrnuje informace získané průzkumem v terénu a upřesňuje další poznatky o katastrofě. Co z ní vyplývá?

Tornádem zasažené území mělo plochu téměř 22 kilometrů čtverečních, na šesti kilometrech byly zjištěny škody odpovídající intenzitě alespoň IF2- (silné tornádo).  

"Za loňský rok šlo ve světovém srovnání o jedno z pouhých 4 takto silných tornád v rámci světa. Bohužel nás toto tornádo v loňském roce zařadilo na smutnou třetí příčku počtu obětí tornád ve světě hned za USA a Čínu," uvedl spoluautor studie David Rýva z radarového oddělení ČHMÚ.

Rýva poznamenal, že největší šíře pásu škod odpovídající silnému tornádu (IF2- a silnější) byla zjištěna v obci Hrušky a to 590 metrů. Tornádo zde působilo maximální silou IF3, stejně tak v sousední Moravské Nové Vsi. Poté se tornádo sice zužovalp, ale nabíralo na síle.

"Sousední obec Mikulčice zasáhlo největší silou z celé své dráhy a právě zde bylo nalezeno největší množství škod odpovídajících stupni IF4. Takto silně se projevilo ještě na několika objektech v sousední Lužici. V Hodoníně bylo tornádo nejužší z celé své dráhy a to 250 metrů. Rovněž maximální zjištěné škody zde odpovídají stupni IF2. Ke krátkému zesílení tornáda došlo ještě v Pánově, kde několik objektů vykazovalo poškození odpovídající stupni IF3. Tornádo poté zaniklo v lesích u Ratíškovic," dodal expert. 

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021) ČHMÚ