Počasí: Na Česko se ženou silné bouřky. Hrozí silný vítr a krupobití

Bouřka, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. června 2022 6:00

Ve velké části Česka se dnes vyskytnou bouřky doprovázené silným větrem, případně krupobitím. V severozápadní polovině Čech budou srážky maximálně jen lokální a nijak výrazně nesníží riziko vzniku a šíření požárů.

Vzhledem k očekávanému suchému a velmi teplému období tam proto bude platit výstraha před požáry do odvolání.

"Během čtvrtečního odpoledne očekáváme tvorbu bouřek, v jihovýchodní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku i silných doprovázených nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině, kroupami, v menší míře přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů. Během večera bude bouřková činnost ustávat," uvedli meteorologové.

Na facebooku doplnili, že bouřky budou ve čtvrtek odpoledne a večer vznikat na studené frontě, která bude přes Česko postupovat od západu. "Podle modelových předpovědí by měly být splněny podmínky pro tvorbu silných bouřek. Budou mít dostatek energie, vlhkosti a rovněž na studené frontě i zesílený střih větru," uvedli a nevyloučili, že by se mohly vyskytnout supercely, což jsou bouře rotující kolem své osy.

Kroupy, které se mohou při bouřkách vyskytnout, mohou být podle meteorologů až dvoucentimetrové nebo se může objevit velká vrstva menších krup.

Upozornění před silnými bouřkami platí pro všechny kraje s výjimkou Prahy, Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje a části Středočeského a Plzeňského kraje. V těchto regionech od čtvrtka naopak hrozí zvýšené riziko vzniku a šíření požárů.

"Případné čtvrteční přeháňky nebo bouřky budou mít v této oblasti pouze lokální charakter, riziko požárů proto nijak podstatně nesníží," konstatovali meteorologové.

Témata: Počasí Bouřky