Tornádo na Moravě po roce opět POTVRZENO! Jakou mělo sílu?

Hasiči pomáhali s odklízením následků bouří na jižní Moravě, krajem se opět prohnalo tornádo. (13.6.2022) 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. června 2022 13:38

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes potvrdil, že oblastí Břeclavska na jižní Moravě se v pondělí prohnalo tornádo. Stalo se tak téměř přesně rok poté, co tento region zasáhla přírodní pohroma dosud nevídané intenzity.

Břeclavskem a tehdy také Hodonínskem se prohnalo tornádo 24. června 2021. Zanechalo za sebou velkou spoušť, škody na majetku byly miliardové. Především však přišlo o život šest lidí. Podle odborníků dosáhlo síly F4 na Fujitově stupnici.

Meteorologové z ČHMÚ během úterního dopoledne informovali, že míří do terénu kvůli pozorování následků včerejšího extrémního počasí. "Předběžné informace naznačují, že mohlo jít o tornádo mírné intenzity F1," uvedli po poledni na twitteru. 

V příspěvku zmínili obec Lanžhot a množství svědectví, videí a hlášení o škodách. Původcem tornáda dle nich byla dlouho žijící bouřková buňka, která vznikla poblíž Prahy.

"S ohledem na dlouhou životnost a přechodně i některé radarové příznaky bouře je pravděpodobné, že šlo o supercelu. Budeme dále upřesňovat," dodali meteorologové. 

Témata: Tornádo ČHMÚ Bouřky Počasí