Českem se prohnaly bouřky, vichřice a krupobití. Lidé jsou bez proudu

Fotografie bouřky pořízené u obce Račiněves

Autor: ČTK

21. května 2022 11:08

Bouřky, které přes Česko přecházely v noci na dnešek, provázel zejména na západě Čech velmi silný vítr. Nejsilnější poryv naměřili meteorologové na stanici Plzeň-Mikulka, kde foukalo rychlostí až 125 kilometrů v hodině.

Bouřky místy provázelo i krupobití. Na Karlovarsku patrně padaly i kroupy o průměru kolem dvou centimetrů. Předběžné údaje dnes ráno zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na facebooku.

Bouřky zasáhly Česko v pátek večer a v noci na dnešek. Zejména na západě Čech meteorologové zaznamenali velmi silné, lokálně až extrémní nárazy větru. Maximální změřený náraz byl na stanici Plzeň-Mikulka, kde foukal vítr o rychlosti 34,6 metru za sekundu, tedy 125 kilometrů v hodině. "Podle miskového anemometru stanice to bylo dokonce přes 130 km/h," uvádí ČHMÚ.

Poryvy větru o rychlosti vyšší než 100 kilometrů za hodinu ale zaznamenaly i některé stanice více nV důsledku silných nočních bouřek bylo dnes ráno v Česku bez elektřiny přibližně 14.000 odběrných míst. Nejvíce poruch energetici evidují ve středních Čechách a Plzeňském kraji, informovala dnes ráno mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová. a východ. Například v Neumětelech na Berounsku foukalo rychlostí až 111 kilometrů v hodině.

Kromě silného větru a deště byly bouřky na některých místech provázené i kroupami. Na Karlovarsku měly podle předběžného hodnocení meteorologů zřejmě průměr i kolem dvou centimetrů. "Nemůžeme ale právě tam vyloučit lokálně i přítomnost větších krup," uvedli na facebooku.

Nejvíce odběratelů bez proudu, kolem 74.000, bylo hodinu před půlnocí ve Středočeském kraji. V Královéhradeckém kraji se bez elektřiny muselo ve stejnou dobu obejít 34.000 domácností. V Plzeňském kraji bylo odřiznuto od dodávek 16.000 odběratelů. V Karlovarském kraji a na Vysočině to bylo shodně zhruba 5000. "Další kraje byly zasaženy okrajově a evidovali jsme zde stovky domácností bez elektřiny," doplnila Holingerová.

Dnes kolem 09:00 evidoval dispečink ČEZ na svém distribučním území celkem pět desítek poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na nízkém napětí. Celkem tak bylo bez proudu kolem 14.000 odběrných míst. Nejčastější příčinou poruch byl pád stromů a větví do vedení.

Dalších zhruba 3500 odběratelů bylo dnes ráno bez proudu v Plzeňském kraji, zejména v okolí krajského města a na Domažlicku. Vítr poškodil v kraji vedení vysokého napětí na 20 místech.

Kolem tisícovky lidí bez elektřiny bylo ráno v Karlovarském kraji. Poruchy na vedení energetici evidují hlavně na Chebsku a Sokolovsku. Na vedení vysokého napětí zbývá v nejmenším z českých krajů opravit devět poruch. "V kraji Královéhradeckém zbývá připojit 500 domácností a opravit čtyři poruchy na vedení vysokého napětí," dodala Holingerová.

Témata: Počasí Bouřky