Počasí: Svět zasáhnou rekordní vedra. Podle vědců možná už letos

Letní počasí, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. května 2022 19:08

Pravděpodobnost, že se svět v příštích pěti letech oteplí o více než 1,5 stupně Celsia, je nyní téměř padesátiprocentní. Vyplývá to z nové analýzy výzkumníků z britského meteorologického úřadu Met Office. Podle vědců nás také čeká rekordně teplý rok, a to už letos nebo za rok.

Takové oteplení by podle meteorologů bylo nejspíš dočasné, i tak se ale obávají toho, jakým směrem se bude nárůst teplot vyvíjet.

Je také téměř jisté, že meteorologické úřady v letech 2022 až 2026 zaznamenají rekordně teplý rok. Podle autorů analýzy to zřejmě bude příští rok, kdy očekávají intenzivní klimatický jev El Niňo.

Vzhledem k tomu, že v posledních třech desetiletích se zvýšila koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, se teploty zvyšují průběžně po celé planetě. V roce 2016 vstoupila v platnost klimatická dohoda z Paříže, jejímž cílem je udržet globální oteplování pod hranicí dvou stupňů Celsia ve srovnání s úrovní z předindustriální éry, ideálně pak pod 1,5 stupně. Představitelé téměř 200 zemí světa loni na konferenci COP26 ve skotském Glasgow znovu potvrdili tento závazek.

V posledních sedmi letech se globální oteplení drželo kolem hranice jednoho stupně, přičemž roky 2016 a 2020 byly nejteplejší v historii. Vědci tvrdí, že už při oteplení o zhruba jeden stupeň Celsia svět čelí významným dopadům, jako jsou bezprecedentní požáry, které loni sužovaly Severní Ameriku, nebo drastické vlny veder, které v současnosti trápí Indii a Pákistán.

Podle nové analýzy nikdy nebyla vyšší šance na dočasné překročení hranice 1,5 stupně v jednom z příštích pěti let. Autoři studie uvádí, že v letech 2022 až 2026 budou teploty o 1,1 až 1,7 stupně Celsia vyšší než v předindustriálním období. Pravděpodobnost, že překročí hranici 1,5 stupně je přibližně 48 procent.

"Myslím si, že lidé se již změny klimatu docela obávají, a je znepokojující, když se ukazuje, že planetu nadále oteplujeme a blížíme se k této první hranici, která byla stanovena v pařížské dohodě. Musíme i nadále dělat vše, co je v našich silách, abychom omezili využívání fosilních paliv," uvedl hlavní autor studie Leon Hermanson.

Témata: Počasí