Počasí jako na houpačce. Vítr a déšť vystřídá oteplení, dlouho ale nevydrží

Počasí

Autor: Libor Novák, stars24.cz

5. dubna 2022 6:00

Česko má před sebou deštivý a větrný týden, v úterý se obloha zatáhne. V polovině týdne se přechodně oteplí na 16 stupňů Celsia, na jižní Moravě může být i 18 stupňů, na víkend znovu o několik stupňů ochladí.

Pro západ Čech platí výstraha před silným větrem, v nárazech může mít vítr až 70 kilometrů za hodinu, na horách i více. Vyplývá to z předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Silný vítr hrozí do úterního odpoledne hlavně v západní polovině Čech. Na horách může mít v nárazech i 90 km/h. ČHMÚ kvůli tomu vydal výstrahu, která platí v Praze a Karlovarském a Plzeňském kraji, ve většině Středočeského a Ústeckého kraje a v západní části jižních Čech.

"Další větrný den bude i čtvrtek, kdy se nárazy už vyskytnou na většině území a ojediněle mohou přesáhnout i 70 km/h," uvedli meteorologové. Silnější nárazy větru ale očekávají během celého týdne.

Pršet by mělo každý den, ve středu spíše jen místy nebo ojediněle. Ve vyšších polohách země bude také sněžit. Mrznout ale nemá, a to ani v noci. Výjimkou je pouze konec týdne, kdy mohou při zmenšené oblačnosti teploty v noci ještě spadnout dva stupně pod nulu.

Jinak se budou v noci pohybovat mezi plus dvěma až sedmi stupni. Denní maxima budou v úterý deset stupňů, ve středu 16 stupňů, na jihu Moravy až 18 stupňů, ve čtvrtek ukáže teploměr 13 až 17 stupňů. O víkendu budou budou nejvyšší denní teploty kolísat mezi deseti až 13 stupni Celsia.

Témata: Počasí Déšť