Varování meteorologů: V Česku udeřily bleskové povodně!

Povodně z roku 2010 6

Autor: stars24.cz

24. května 2018 23:09

Západ Čech a Středočeský kraj dnes zasáhly silné bouřky doprovázené vydatným deštěm, který zvedá hladiny toků. V Zaječově na Berounsku byl večer vyhlášen nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí a začala evakuace obyvatel.

Povodně podle meteorologů hrozí i na Příbramsku, Rokycanku a okrese Plzeň-jih. V Karlovarském kraji déšť způsobil lokální záplavy a zaplavily některé silnice. Desítky výjezdů měli kvůli bouřkám také hasiči v Plzeňském kraji a středních Čechách.

V Karlovarském kraji působily silné bouřky problémy už od rána. Přívalový déšť místy zatopil sklepy i silnice nižších tříd na Chebsku a Sokolovsku, zjistila ČTK. Večer evidovali hasiči na řadě míst v kraji výpadky elektrické energie.

Kvůli bouřce vyjížděli hasiči na západě Čech například k výrobnímu provozu v Lomnici na Sokolovsku, kde se ale ukázalo, že zásah hasičů není potřeba, uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Odpoledne pak vyjeli například čerpat vodu ze sklepů ve Skalné, ale tamní silnice jsou místy kvůli přívalům vody nesjízdné. Například v Povodí voda z potoků zaplavila most a silnice je pro auta nesjízdná. Některé domy se tak kvůli vzedmutým potokům ocitly na ostrovech.

Desítky výjezdů za dnešek evidují středočeští hasiči. Pomáhali hlavně odstraňovat spadlé stromy, odčerpávali vodu ze sklepů nebo čistili ucpané kanály. Nejhorší situace byla podle mluvčí hasičů Vladimíry Kerekové na Příbramsku, kde hasiči zatím vyjížděli k více než 30 událostem. Postupně se bouřka přesunula také na Berounsko, kde hasiči evidovali více než deset výjezdů, řekla Kereková.

Třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň byl večer vyhlášen v Zaječově na Berounsku. V obci, kde se rozvodnily dva potoky, začala evakuace obyvatel.

Kolem tří desítek výjezdů kvůli přívalovým dešťům dnes odpoledne měli hasiči v Plzeňském kraji. V 16 případech odčerpávali vodu z domů, nejvíce na severu a jihu Plzeňska. "Půl metru vody bylo po silném dešti po celé vesnici Kotovice na jihu Plzeňska," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Obec už je na tom lépe, voda postupně odtéká, i když tam stále prší.

Meteorologové kvůli pokračujícímu dešti večer varovali, že na Příbramsku, Rokycansku a v okrese Plzeň-jih mohou některé menší toky dosáhnout třetího, tedy nejvyššího povodňového stupně. V oblasti Brd totiž za uplynulých 24 hodin spadlo 60 až 90 litrů vody na metr čtvereční. Výjimečně tam překročil úhrn srážek i 100 litrů.

Témata: Bouřky Povodně