Počasí se v příštím týdnu oteplí. Ochlazení nás ale v dubnu čeká znovu

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. března 2022 6:00

Nadcházející čtyři týdny mají být podle dlouhodobého výhledu počasí teplotně průměrné, srážek ale bude zřejmě víc, než činí dlouhodobý průměr pro toto období. Nejvíc naprší či nasněží právě v tomto týdnu.

Období od od konce března do 24. dubna má být jako celek teplotně průměrné. Relativně chladný bude ve srovnání s průměrem tento týden a také týden od 18. dubna.

Srážek má spadnout nadprůměrně pro toto období, uvedli meteorologové. Nejvíce by podle nich měli pršet a sněžit tento týden.

"Největší podíl na tom bude mít první předpovědní týden, kdy v oblasti výrazného teplotního rozhraní se vyskytnou po delší době na našem území i vydatnější srážky," napsali meteorologové.

Postupně se ochladí, o víkendu budou nejvyšší teploty výrazně pod deseti stupni, i přes den mohou klesnout až na nulu. V noci bude mrznout, na některých místech očekávají meteorologové dokonce tvorbu náledí.

"Na horách se očekává přibývání sněhu, v nižších polohách se přechodně vyskytnou srážky sněhové, ale jen s krátkodobou tvorbou sněhové pokrývky," dodali pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu v prognóze.

Předpověď počasí do konce týdne

Ve čtvrtek převážně zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky, na východě srážky četnější. Na horách na severu území nad 800 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na Karlovarsku až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, na jihu až 10 °C, v 1000 m na horách kolem 1 °C, na Šumavě a v Beskydech 4 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, v Moravské bráně místy s nárazy kolem 15 m/s.

V pátek zataženo, na většině území sněžení, na horách i trvalejší a vydatnější. V polohách pod 600 m, postupně pod 300 m i srážky smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, na jihovýchodě až 8 °C. Mírný, v severovýchodní polovině území místy čerstvý severovýchodní až severní vítr 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

V sobotu zataženo až oblačno, na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, ojediněle tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Mírný severní vítr 3 až 7 m/s. Na horách místy tvorba sněhových jazyků.

V neděli zataženo až oblačno, místy sněhové přeháňky. Během dne ustávání srážek a večer od severu částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, místy tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s bude odpoledne slábnout. 

Témata: Počasí Déšť