Počasí dnes: Do Česka míří Eunice! Silný vítr hrozí až do večera

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. února 2022 6:00

Tlaková níže Eunice dnes zasáhne Česko a podle meteorologů hrozí silný vítr na většině území až do dnešního večera. Měl by ale být slabší než ve čtvrtek.

"Ve srovnání se čtvrtkem by měl být vítr o něco slabší," uvedl na facebooku Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Tlaková níže Eunice podle jeho odhadu přinese do nížin nárazy větru o rychlosti 50 až 90 kilometrů v hodině, na horách i kolem 110 kilometrů v hodině.

Atlantická bouře Eunice udeřila na západní Evropu v pátek s místy rekordními poryvy větru. U jižního pobřeží Anglie dosáhl vítr rychlosti bezmála 200 kilometrů za hodinu.

V Anglii zahynulo několik lidí v automobilu, v Irsku při odklízení následků bouře a v Nizozemsku nepřežili lidé zásah padajícími stromy. Oběti eviduje i Belgie.

Vítr způsobil také značné komplikace ve všech druzích dopravy a materiální škody; v Haagu a Londýně strhl část střech místních stadionů. V noci dorazil hlavní úder orkánu do Německa.

Německé dráhy raději dopředu v částech severního a západního Německa přerušily regionální dopravu. Bouře Eunice, která v Německu nese název Zeynep, přichází jen den poté, co jiná tlaková níže Ylenia způsobila v severní části země smrt tří lidí i značné komplikace v dopravě.

Témata: Počasí Vichřice