Počasí: O víkendu bude teplo! Uklidní se konečně vítr?

Počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz, ČTK

18. února 2022 6:00

Větrné a relativně teplé počasí s občasnými srážkami má panovat v Česku i o nadcházejícím víkendu. Noční teploty se dostanou pod bod mrazu jen sporadicky a přes den bude mezi pěti až 11 stupni Celsia, vítr ale může v nárazech opět dosahovat až 90 kilometrů v hodině, na horách může být i silnější.

Občas zaprší, na horách se má střídat sněžení s deštěm. Vyplynulo to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a jeho informací na facebooku.

Silný vítr zasáhl většinu území Česka v noci na dnešek a zkomplikoval dopravu a dodávky elektrického proudu. V nižších polohách měl ráno většinou rychlost do 90 kilometrů v hodině, na Sněžce meteorologové naměřili náraz o rychlosti 181 kilometrů v hodině, což odpovídá síle orkánu. Podle ČHMÚ dnes odpoledne vítr bude postupně slábnout, nicméně v pátek večer opět zesílí a silně foukat bude minimálně do sobotního večera. Upozornění před silným větrem na tyto dny vydali meteorologové ale s nízkým stupněm nebezpečí.

V pátek by se zároveň měla uklidnit situace na řekách, které rozvodnil déšť a tání sněhu. Ještě dnes může na některých z nich, zejména na řekách odvodňujících Krkonoše, platit druhý, případně třetí povodňový stupeň. Odpoledne a večer ale budou v důsledku postupného ochlazování hladiny toků klesat, sdělili ČTK meteorologové.

Podle aktuální předpovědi bude počasí v Česku dál ovlivňovat čerstvé až silné západní proudění. Po dočasném zeslabení začne vítr v pátek večer na západě Čech a na severovýchodě území zesilovat a v noci na sobotu zesílí i v ostatních regionech s výjimkou východu. Nárazy větru budou dosahovat rychlosti až 80 kilometrů v hodině, na západě Čech 90 kilometrů v hodině. V sobotu navečer vítr bude opět přechodně slábnout, doplnili meteorologové. V neděli by pak měly být poryvy větru do 70 kilometrů v hodině, na horách kolem 90 kilometrů v hodině.

Nejnižší noční teploty se v sobotu dostanou k jednomu stupni nad nulou, v neděli by mohly spadnout níže, na minus jeden stupeň. Přes den bude ale po oba víkendové dny až devět stupňů, přičemž tepleji bude na jižní Moravě, kde může být až 11 stupňů. Počasí ale bude spíše zatažené a deštivé, ve vyšších polohách budou srážky postupně sněhové.

Témata: Počasí ČHMÚ Jaro