Předpověď počasí pro leden: Meteorologové očekávají další obrat!

Zima, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz, ČTK

4. ledna 2022 6:00

Úvodní dny roku 2022 byly mimořádně teplé, což neudělalo radost vlekařům a milovníkům zimních radovánek. Měsíční výhled Českého hydrometeorologického ústavu jim v dalších týdnech slibuje návrat k počasí, které je pro toto roční období typické.

Meteorologické stanice v posledních dnech zaznamenávaly nebývale vysoké teploty, až do konce ledna lze však čekat spíš typicky zimní počasí. Krátkodobé výkyvy teplot ale nelze podle ČHMÚ vyloučit.

"Během ledna budou teploty pozvolna klesat, v posledním týdnu se průměrná minimální teplota bude udržovat kolem minus pěti stupňů Celsia a průměrná maximální kolem nuly. Oproti konci roku 2021 v lednu 2022 očekáváme o něco více srážek. Nejvíce srážek se očekává v prvním a posledním předpovědním týdnu," uvedli v měsíčním výhledu meteorologové. V závěru měsíce by mělo sněžit i v nižších polohách. "Období od 3. do 30. ledna 2022 by mělo být jako celek srážkově normální," dodali.

V tomto období roku spadne v průměru 37 milimetrů srážek a dlouhodobá průměrná teplota v Česku je minus jeden stupeň Celsia. Nejchladněji bylo v lednu roku 1942, kdy teplota v průměru dosáhla minus 11,4 stupně. Nejteplejší první měsíc roku zažili Češi v roce 2007, kdy se průměrná teplota dostala až na 3,8 stupně Celsia.

Témata: Počasí Zima ČHMÚ