Počasí: Budou bílé Vánoce? Meteorologický model hovoří jasně!

Zima, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

21. prosince 2021 6:00

Jen pár dní zbývá do Štědrého dne, respektive Vánoc, které by lidé především kvůli dětem chtěli mít bílé. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) prozradili, kde nejspíš bude 24. prosince ležet sníh.

Modely, o kterých ústav v pondělí informoval na twitteru, předpokládají v dalších dnech vyšší teploty a tím i klesající pravděpodobnost toho, že sníh bude v pátek ležet i nižších polohách.

#SnihnaVanoce Ve vyšších polohách, kde sníh již leží, bude ležet i na Štědrý den. Modely ovšem hovoří o přílivu vyšších teplot a tím klesá i pravděpodobnost bílých Vánoc v nižších polohách. Opět doplňujeme mapkou s procentuální pravděpodobností bílých Vánoc. pic.twitter.com/lvHbmN7Vp4

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) December 20, 2021

Z připojené mapy vyplývá, že sníh se stoprocentně udrží na horách v Krkonoších, konkrétně v Peci pod Sněžkou. Velkou naději na bílé Vánoce má také Železná Ruda na Šumavě.

Naopak je téměř jisté, že v Praze bude počasí na Štědrý den připomínat spíše podzim nebo jaro. O něco příznivější vyhlídky mají aktuálně Brno i Ostrava. 

Témata: Počasí Vánoce ČHMÚ Zima