Předpověď počasí do konce prázdnin: Který týden se vyplatí odjet na dovolenou?

Letní počasí, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. srpna 2021 6:00

Počasí v Česku bude dál proměnlivé a spíše chladnější. Během srpna se mají častěji střídat oblačné a slunečné dny, léto má být podle meteorologů typicky středoevropské. Zbytek letních prázdnin bude zřejmě teplotně průměrný až slabě podprůměrný, pršet má pravděpodobně zhruba tolik, kolik bývá v tomto období roku typické.

Vyplývá to z měsíční prognózy počasí, kterou dnes na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Tento týden se teploty zpočátku jen výjimečně dostanou přes 25 stupňů, k letním teplotám se počasí vrátí až o víkendu, v sobotu může teploměr ukázat kolem 28 stupňů Celsia. Příští týden má být z následujících čtyř srpnových ten nejteplejší, poté meteorologové očekávají pozvolný pokles průměrných týdenních teplot. "Z hlediska celkového množství srážek předpokládáme, že období 2. až 29. srpna 2021 bude na území ČR jako celek průměrné," uvedli v dlouhodobém výhledu počasí.

Dlouhodobá průměrná teplota v Česku pro období příštích čtyř týdnů je 18,9 stupně Celsia. Podle záznamů vedených od roku 1941 bylo nejtepleji před třemi lety s průměrem 21,9 stupně, dosud nejnižší průměr 14,7 stupně zaznamenal v historických tabulkách rok 1976.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje tedy podle ČHMÚ všechny možné výkyvy. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek je to asi 65 procent, uvádějí meteorologové. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Témata: Počasí Léto