Sbohem, léto? Předpověď počasí na měsíc slibuje ochlazení!

Letní počasí, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. července 2021 6:00 | Aktualizováno: 29. července 2021 22:09

Po zbytek tohoto týdne se budou v Česku objevovat tropické teploty i bouřky. Začátek srpna pak ale zřejmě přinese mírné ochlazení. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi ústavu.

Celkově budou teploty i objemy srážek po čtyři týdny ode dneška do 22. srpna na úrovni dlouhodobých průměrů. Právě tento týden bude asi nejteplejší a nejdeštivější.

Už v neděli zasáhly část České republiky silné bouřky a další bouře s přívalovým deštěm, kroupami a silným větrem se objevily i v dalších dnech. I nadále se pak mohou v Česku objevovat podle týdenní předpovědi ČHMÚ bouřky a zároveň teploty kolem tropické třicítky. Třeba ve čtvrtek může teplota na jihovýchodě země dosáhnout až 31 stupňů Celsia.

Na přelomu tohoto a příštího týdne, tedy v prvních srpnových dnech, ale teploty klesnou. Přes den dosáhnou pravděpodobně nejvýše 20 až 25 stupňů. Týdenní průměry maximálních denních teploty se pak budou od 2. do 22. srpna držet podle výhledu ČHMÚ kolem 24 stupňů.

Rovněž objemy srážek po nynějších silných bouřkách, kdy ČHMÚ dnes očekává až 50 milimetrů srážek, zřejmě začátkem srpna klesnou. "Období jako celek bude pravděpodobně srážkově průměrné. Začátek slabě nadprůměrný, jinak průměrný s úhrny kolem 20 milimetrů (tedy 20 litrů vody na metr čtvereční, pozn. red.)," sdělili pracovníci ČHMÚ.

Témata: Počasí Léto