Bouřky zasáhly Česko. Tragédie na Písecku, dva mrtví po pádu stromu!

Bouřka, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

8. července 2021 21:41

Část Česka dnes odpoledne a večer zasáhly silné bouřky provázené silným větrem a místy i krupobitím. Postihly především jihozápad a střed Čech spolu s Vysočinou. Na Písecku zemřeli dva lidé, na jejichž auto spadl strom. Varování meteorologů před velmi silnými bouřkami platí pro celé Česko až do pátečního rána. Na některých místech mohou v důsledku deště stoupnout hladiny řek a potoků.

Jen od 15:00 do 20:00 vyjížděli hasiči v Česku k téměř 320 zásahům souvisejícím s bouřkami. Polovinu z nich evidovali mezi 19:00 a 20:00, uvedl na twitteru Hasičský záchranný sbor ČR. Nejvíc počasí zaměstnalo hasiče v Plzeňském, Jihočeském a Středočeském kraji.

Problémy jsou také na železnici. Kvůli popadaným stromům či ulomeným větvím je omezený provoz na trati mezi Prahou a Karlštejnem. Vlaky nejezdí ani mezi Sázavou a Ledečkem ve středních Čechách, Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou nebo Kardašovou Řečicí a Doňovem na Jindřichohradecku.

⛈ Od 15h do 19h jsme v souvislosti s bouřkami řešili 157 technických pomocí. Mezi 19-20h došlo k nárustu o dalších 160. K nejvíce událostem jsme zatím vyjížděli v Plzeňském kraji, Jihočeském a Středočeském.

— Hasičský záchranný sbor ČR (@hasici_cr) July 8, 2021

Silná bouřka doprovázená vydatnými srážkami se navečer prohnala přes Plzeňský kraj. Hasiči zasahovali zatím asi u 90 případů, zejména na Klatovsku, jižním Plzeňsku, Rokycansku či Domažlicku. "Jde o popadané stromy, zaplavené sklepy, laguny, ucpané propustky, vodu valící se z polí a tak dále," řekl ČTK krajský mluvčí hasičů Petr Poncar. Na Klatovsku a na Plzeňsku byl v důsledku bouře přerušený provoz na dvou železničních tratích.

Silná bouřka zasáhla dnes vpodvečer také jižní Čechy, kde si vyžádala dva lidské životy. U Čížové na Písecku spadl strom na osobní auto a zabil dva lidi. Nehodu nepřežili muž a žena, kteří seděli na předních sedadlech. V autě byly i dvě děti, které utrpěly zranění. Záchranáři je převezli do písecké nemocnice. ČTK to řekla mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová. Podle ní dětem nabídli úkryt ve voze právě lidé, kteří nakonec nepřežili.

Okolnosti této dopravní nehody jsou tragické. Na místě jsme zjistili, že muž a žena, kteří při nehodě přišli o život, zastavili a nabídli pomoc dětem, které se i s rodiči schovávaly před bouří. Děti nastoupily, rodiče zůstali venku a za pár minut spadl na auto strom😔.

— Policie ČR (@PolicieCZ) July 8, 2021

Bouřka a silný vítr komplikují situaci i na jiných místech Jihočeského kraje. Od 17:30 měli jihočeští hasiči kvůli bouřce zatím 40 výjezdů. "Nejzasaženější je Písecko a Českobudějovicko," uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Silný déšť se nevyhnul ani části Vysočiny, kde místy napršelo za hodinu přes 20 litrů vody na metr čtvereční metr. Nejvíc deště bylo na Jihlavsku a Žďársku.

Hasiči na Vysočině zasahovali dnes večer kvůli počasí například ve Fryšavě pod Žákovou horou na Žďársku, kde museli čerpat vodu ze zaplavené garáže. Přímo ve Žďáru nad Sázavou kontrolovali odtoky kanalizace. Stromy odstraňovali například ve Starém Telečkově nebo v Novém Městě na Moravě.

Varování meteorologů před velmi silnými bouřkami platí pro většinu Česka až do pátečního rána. Menší riziko je v Karlovarském a Ústeckém kraji. Naopak na jihu a východě Čech, i na Vysočině hrozí extrémně silné bouřky provázené až pěticentimetrovými kroupami a silným nárazovým větrem.

Vydatný déšť může vést k vystoupání hladin řek a potoků. Varování před možným dosažením některého z povodňových stupňů se týká hlavně jihu a východu Čech, v menší míře ale Libereckého kraje, severní části středních Čech a celé Moravy.

Kolem dnešních 20:30 platil první, tedy nejnižší povodňový stupeň na řece Úslavě na jižním Plzeňsku. Na druhý stupeň vystoupala hladina Botiče v Praze a Klabavy v Hrádku na Rokycansku, vyplývá z údajů na webu povodňové služby Českého hydrometeorologického ústavu.

Témata: Bouřky Počasí ČHMÚ