Měsíční předpověď počasí: Konec bouřek i tropů? Ochladí se!

Letní počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. června 2021 6:00

Konec června přinese ještě tropy i silné bouřky, v červenci se pak už ale počasí pravděpodobně zmírní. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi ústavu.

Lidé na jihu Moravy se teprve vzpamatovávají z následků silných bouřek, krupobití a zejména tornáda, které se minulý čtvrtek prohnalo Břeclavskem a Hodonínskem. Zpustošilo několik vesnic a připravilo o život šest lidí. Desítky dalších lidí se zranily a škody činí miliardy korun. Ve středu podle meteorologů hrozí opět bouřky, tentokrát především ve východní polovině Česka.

První červencový den ve čtvrtek se však již výrazně ochladí. Třeba na západě Čech nejvyšší denní teploty klesnou až na 18 stupňů a ve zbytku země na 20 až 24 stupňů. Podobné teploty pak budou i na přelomu tohoto a příštího týdne.

Celkově budou teploty ve čtyřech týdnech ode dneška do 25. července podle ČHMÚ odpovídat dlouhodobým průměrům pro toto období. "Relativně nejteplejší vychází týden od 5. do 11. července s průměrem nejnižších nočních teplot kolem 13 stupňů Celsia a průměrem nejvyšších denních teplot kolem 25 stupňů Celsia," oznámili pracovníci ústavu. Objem srážek bude nejprve nadprůměrný, ale koncem července už klesne pod dlouhodobý průměr.

Témata: Počasí Léto