Silné bouřky zasáhly Česko! Počasí dává zabrat hasičům i dopravcům!

Bouřka, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. června 2021 22:58

Šest desítek zásahů měli jihočeští hasiči dnes večer kvůli bouřce za jednu hodinu. Mezi 20:00 a 21:00 nejčastěji odstraňovali popadané stromy. ČTK to řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Bouřka také na několika místech v kraji způsobila omezení železniční dopravy.

"Bouřka jde od západu na východ. Nejvíce zásahů jsme měli nejdříve na Českokrumlovsku a Prachaticku. Pak se postupně přidalo Českobudějovicko, Písecko a Strakonicko," uvedla Matějů. Kvůli silné bouřce například dnes večer předčasně skončil koncert skupiny Chinaski v českobudějovickém letním kině.

Silný vítr polámal stromy, které popadaly na železnici. Kvůli tomu nejezdí vlaky mezi Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi, Protivínem a Putimí, Kamenným Újezdem a Horním Dvořištěm, nebo Rybníkem a Lipnem nad Vltavou.

Desítky výjezdů mají za dnešní večer kvůli silnému větru a bouři také hasiči v Plzeňském kraji. Podle webu zaznamenávajícího jejich ukončené zásahy začali do terénu vyjíždět zhruba po 19:15, za hodinu a půl absolvovali 57 výjezdů z kategorie technických zásahů. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy, zjistila ČTK.

Nejvíce výjezdů si připsali hasiči na Klatovsku zejména na Šumavě, dále na Domažlicku a Tachovsku. V Klatovech také čerpali vodu. V některých částech kraje nejde elektřina.

Podle webu Českého hydrometeorologického stavu napršelo během posledních 24 hodin v Plzeňském kraji nejvíce srážek na Šumavě. Například Hojsova Stráž má za 24 hodin téměř 64 milimetrů srážek. Železná Ruda Čachrov necelých 40 milimetrů. Vydatné srážky zaznamenaly tak například Rokycany, kde za 24 hodin napršelo kolem 50 milimetrů vody, přičemž přes 32 milimetrů spadlo dnes večer za hodinu.

Do Středočeského kraje dorazily bouřky po 21:00. Hasiči zasahují zatím hlavně na jihovýchodě kraje, tedy na Berounsku, Příbramsku a Rakovnicku, uvedli na twitteru. Bouřky dále postupují směrem k severovýchodu.

"Operační středisko a profesionální i dobrovolní hasiči aktuálně řeší 85 především spadlých stromů," uvedli hasiči. Problémy počasí způsobuje také v dopravě.

Večerní bouřky zvedly hladiny několika toků na povodňové stupně

Večerní bouřky zvedly hladiny několika toků v Česku na povodňové stupně. Na druhý stupeň ze tří, tedy povodňovou pohotovost, se dostala Klabava na Plzeňsku. Na třech dalších místech v Plzeňském kraji, Praze a Jesenici u Prahy byly toky podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kolem 22:30 na nejnižším, prvním stupni, což je povodňová bdělost.

Klabava v Nové Huti na Plzeňsku už ve 21:30 vystoupala na první povodňový stupeň a po 22:00 na druhý. Kolem 22:30 hladina stále stoupala. Na Plzeňsku dosáhla kolem 22:00 prvního povodňového stupně také Úslava v Prádle.

Později, před 22:30, se s postupem bouřek Českem k severovýchodu dostala na první povodňový stupeň rovněž hladina Botiče v pražských Nuslích. Na stejném stupni byl Botič i v Jesenici u Prahy.

Bouřky večer přerušily provoz vlaků na dvacítce tratí

Bouřky dnes večer přerušily provoz vlaků asi na dvaceti tratích. Problémy se objevily v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském i Středočeském kraji či na Vysočině. Oznámila to krátce před 22:00 v tiskové zprávě státní Správa železnic. Provoz omezily například pády stromů na koleje nebo přerušení dodávek proudu.

"Aktuálně je zastaven provoz na dvacítce tratí, především z důvodu nepříznivého počasí, pádu stromů do kolejiště, výpadku napájení trakčního vedení či poruch traťového či staničního zabezpečovacího zařízení," popsala situaci mluvčí Správy železnic Kateřina Šubová.

Omezení se dotkla podle informací na webu Českých drah především regionálních spojů. Spojení ale bylo přerušeno například i na trati mezi Domažlicemi a německým městem Furth im Wald. Několika rychlíků se pak dotkla omezení na tratích Sokolov - Kynšperk nad Ohří v Karlovarském kraji, Zliv – Číčenice a Kamenný Újezd u Českých Budějovic – Horní Dvořiště v Jihočeském kraji, Benešov u Prahy - České Budějovice na spojení středních a jižních Čech nebo Čerčany – Benešov u Prahy ve Středočeském kraji.

Témata: Počasí Bouřky