Tornádo na Moravě: Mohlo přijít VAROVÁNÍ? Experti řekli, co je v jejich silách!

Obcí Hrušky na jižní Moravě se prohnalo tornádo. (25.6.2021) 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. června 2021 14:17

V souvislosti se čtvrtečním řáděním tornáda se objevila i určitá kritika meteorologů spočívající v tom, že nepřišlo žádné varování před tak extrémním počasím. Český hydrometeorologický ústav se ale hájí.

ČHMÚ v tiskové zprávě připomněl, že s předstihem až dvou dnů dokáže předpovědět, že území zhruba o velikosti kraje silné konvektivní bouře, dokonce i supercely. 

"Nedokážeme předpovědět, kde přesně (okresy, obce) a kdy přesně (čas) se supercely vyskytnou. Dokážeme v reálném čase odhadnout, které z již probíhajících bouří se vyvíjejí v supercely," konstatovali meteorologové. 

Upozornili také, že supercely nemusí nutně provázet extrémní jevy, např. tornáda. "Ne každá supercela musí být nutně nebezpečná. Většinou však vydáváme výstrahu na nebezpečné průvodní jevy supercel, tj. silné nárazy větru, přívalové srážky, kroupy," uvedli. 

Současný stav výzkumu přitom neumožňuje předpovědět, na které ze supercel se vyskytne tornádo, a to kdekoliv ve světě, podotkli zástupci ČHMÚ. "Ani v USA nepředpovídají, kde přesně a kdy se tornádo vyskytne," připomněli.

"Výskyt tornáda dne 24. 6. 2021 na Břeclavsku a Hodonínsku nelze připisovat globálním změnám klimatu," napsali rovněž experti. "Další srovnatelně silné tornádo je málo pravděpodobné, ale nelze jej samozřejmě vyloučit, stejně jako nelze vyloučit jakýkoliv jiný extrémní přírodní jev," dodali.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021) Počasí ČHMÚ Tornádo