Jak vzniká tornádo a mohlo přijít varování? Experti vysvětlují, co se na Moravě stalo!

Obcí Hrušky na jižní Moravě se prohnalo tornádo. (25.6.2021) 8

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. června 2021 11:00

Jižní Morava se třetím dnem vzpamatovává z řádění tornáda. V hlavách mnoha lidí jistě vyvstane otázka, zdali se dalo předejít alespoň obětem na životech. Mohlo přijít varování před nebezpečným jevem? Experti vysvětlili, jak se věci mají.

Tornáda se často vyvíjejí z typu bouřky známého jako supercela. K jejich vzniku dochází ve chvíli, kdy zadní sestupný konvektivní proud začne stahovat rotující mezocyklonu s sebou k zemi. 

"Vznik tornáda není zdaleka jen o teplém vzduchu nebo nestabilním zvrstvení atmosféry. K jeho vzniku je potřeba celá řada dalších podmínek. Nicméně i při splnění všech známých podmínek pro vznik tornád není jisté, že se tornádo nakonec vyskytne," upozorňují na webu odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

Varování před čtvrtečním tornádem, které zpustošilo několik obcí na Hodonínsku a Břeclavsku, tak zkrátka přijít nemohlo. Zástupci ČHMÚ ostatně uvádějí, že k tornádu stále potřebují získat více informací.

Konečná už je ovšem bilance této živelné pohromy. Na jihu Moravy při ní ve čtvrtek večer přišlo o život pět lidí, desítky osob se zranily. Materiální škody půjdou do miliard korun, potvrdil včera jihomoravský hejtman Jan Grolich. 

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021) ČHMÚ Tornádo Počasí