Divné Velikonoce? Česko zasáhne sníh i letní bouřky

Jarní přiroda v celé své kráse

Autor: stars24.cz

30. března 2018 12:22

Současný prodloužený víkend Čechy pořádně potrápí. Teploty příliš vysoko šplhat nebudou, za to ale pořádně sprchne. Typické jarní počasí by se mohlo udržet v průběhu celého dubna, podle meteoroložky společnosti Meteopress Dagmar Honsové ale taky může být pěkně nevyzpytatelné. Může se objevit jak sněžení, tak letní bouře a teploty překonávající hranici 20 stupňů.

Jaké počasí nás čeká o velikonočním prodlouženém víkendu?

Hodně proměnlivé – aprílové. O víkendu budeme potřebovat deštníky, v pondělí budeme vytahovat sluneční brýle. Teplotám se moc nahoru chtít nebude – v maximech bude do 12 °C. Na druhou stranu, podobně jako letos připadli Velikonoce v roce 2013 a to sněžilo v nížinách teplota v maximech byla kolem nuly.

V pátek bude polojasno až oblačno. Během dne přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo, ojediněle déšť. Nejvyšší teploty 10 až 14 °C. Mírný jihovýchodní vítr.

V sobotu bude zataženo až oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami. Noční teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 8 až 12 °C, na jihovýchodě až kolem 15 °C. Mírný až čerstvý jihozápadní vítr.

V neděli bude zataženo až oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami. Noční teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. Čerstvý severozápadní vítr.

V pondělí bude polojasno až oblačno. Noční teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 7 až 11 °C. Čerstvý severozápadní vítr.

Můžeme prohlásit, že minimálně v nížinách je zima definitivně za námi?

Hned na Velikonoční pondělí bude teplota klesat až k -3 °C v nížinách. A co se dubnového počasí týče, tak to bývá opravdu nevyzpytatelné. Takže noční mráz vyloučený není.

Jak to vypadá v horských oblastech? Očekává se ještě nějaký nový sníh?

Sněžit by mělo na horách v neděli večer a v noci na pondělí. V příštím týdnu ale bude sníh odtávat, do hor dorazí obleva. Ale během dubna se zřejmě, minimálně na vrcholcích hor sněžení dočkáme.

Jaké nás letos čeká jaro? Podle předpovědí by totiž už příští víkend mohly teploty přesáhnout 20 stupňů…

Na dvacítku si už zřejmě sáhneme příští středu a to díky teplému jihozápadnímu proudění. Ale slunečné a teplé počasí nám dlouho nevydrží. „Duben, ještě tam budem“. Dubnové počasí bude hodně aprílové.

Podle klimatologických sezonních modelů by letošní jaro v Evropě střední nemělo příliš vybočovat z dlouhodobých statistik a to ani ne teplotně, ani ne srážkově. Takže si na teplé dny budeme muset počkat do poloviny května.

V dubnu loňského roku teploty také šplhaly ke 20 stupňům, pak ale zejména řidiče a silničáře překvapil sníh. Můžeme se obdobné recidivy dočkat i letos? Čím je způsobena?

Vloni byla opravdu druhá polovina dubna ještě zimní – bylo to dáno vpádem chladného vzduchu od severu. Úplně vyloučit ho nelze ani letos, ale dlouhodobá předpověď spíše předpokládá teplotně průměrný průběh dubna.

Některé dlouhodobé předpovědi také uvádí, že bychom se už příští týden mohli setkat s bouřkami. Není na ně brzo? Přece jen bývají záležitostí spíše letních měsíců?

Ojedinělé bouřky by se mohly vyskytnout na přechodu studené fronty, která se k nám zřejmě dostane ve čtvrtek a ukončí tak teplé jihozápadní proudění a která přijde až do 20 °C. Bude se jednat o jarní bouřky, které samozřejmě nejsou tak silné jako ty letní, ale ne úplně neobvyklé.

Česko trápí v posledních letech nedostatek vody v letních měsících a sucho. Lze už nyní predikovat, jestli tomu bude letos stejně?

Vše záleží na tom, kolik podzemní vody dokáže doplnit roztávající sníh a také na srážkách v nejbližším období, protože je ještě nebude odčerpávat z přírody vegetace. 

Témata: Počasí Velikonoce Jaro Dagmar Honsová