Počasí na březen: Co nás čeká příští měsíc?

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. února 2021 6:00

Začátek března bude teplý, ke konci příštího týdne se ale výrazně ochladí. Jako celek by letošní třetí kalendářní měsíc mohl být mírně teplejší než obvykle a také o něco sušší. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pro následující čtyři týdny.

"Předpokládáme, že období od 1. do 28. března bude teplotně průměrné až slabě nadprůměrné," uvádějí meteorologové. Pravděpodobně nejteplejší bude týden od 22. března, když už by i noční teploty měly zůstávat nad bodem mrazu.

Příští týden začne sérií nadprůměrně teplých dní. Maximální denní teploty budou kolem deseti stupňů Celsia, ve čtvrtek až kolem 12 stupňů. Před víkendem ale do Česka znovu dorazí prudké ochlazení, takže pro neděli 7. března předpovídají meteorologové denní maxima jen kolem jednoho stupně. V dalších třech týdnech by se ale mělo opět postupně oteplovat.

Srážkově bude letošní březen nanejvýš průměrný, možná i mírně sušší. V jednotlivých týdnech spadne většinou od čtyř do osmi litrů vody na metr čtvereční.

Průměrná teplota v Česku v období od 1. do 28. března je 2,7 stupně Celsia. Nejchladněji bylo touto dobou podle dostupných údajů v roce 1987 s průměrnou teplotou minus 3,3 stupně, zatímco o tři roky později bylo v průměru plus 6,5 stupně Celsia.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Témata: Počasí Jaro