Jaro je tady? Počasí se výrazně oteplí, meteorologové ale varují...!

mráz, zima

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. února 2021 6:00

Do Česka přichází očekávané oteplení. Teploty do konce týdne vyrostou během dne až na 12 stupňů, přesto ale meteorologové varují před ledovkou.

Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Předpověď na středu:Během dne zataženo až oblačno, zpočátku na většině území déšť, místy mrznoucí, nad 1000 m a v severovýchodní polovině území přechodně i v nižších polohách sněžení. Od jihozápadu během dne ubývání srážek i oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, na severovýchodě a východě většinou kolem 2 °C, v 1000 m na horách kolem +1 °C. Mírný jihozápadní, postupně západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, přechodně místy s nárazy kolem 15 m/s. Večer bude vítr slábnout.

KOMENTÁŘ METEOROLOGA: Na většině území se může během noci, rána a částečně i dopoledne tvořit při mrznoucím dešti ledovka, ojedinělei silná.

Předpověď na čtvrtek:Oblačno až polojasno, na severu a severovýchodě zpočátku ojediněle přeháňky, nad 800 m sněhové. Místy nízká oblačnost nebo mlhy, ráno i mrznoucí. K večeru v Čechách od západu přibývání frontální oblačnosti. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při zmenšené oblačnosti a uklidnění větru až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, v místech s nízkou oblačnosti kolem +2 °C. Slabý západní až jihozápadní vítr 1 až 4 m/s se bude měnit se na jihovýchodní.

Předpověď na pátek:Zataženo až oblačno, na východě zpočátku až polojasno. Od západu místy občasný déšť, postupně v polohách nad 1000 m sněžení. Ojediněle mrznoucí srážky. Odpoledne a večer od západu ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, na východě až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, místy hlavně v jihozápadních Čechách kolem 9 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s se bude měnit na jižní až jihozápadní a bude večer slábnout.

Předpověď na sobotu:Oblačno až polojasno, místy, během dne postupně ojediněle zataženo nízkou oblačnosti nebo mlhy, zpočátku i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, v Čechách místy kolem 11 °C, při nízké oblačnosti kolem +2 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní vítr do 4 m/s.

Předpověď na neděli:Jasno až polojasno, místy mlhy, zpočátku i mrznoucí nebo zataženo nízkou oblačností. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, místy hlavně v Čechách kolem 12 °C, při nízké oblačnosti kolem +3 °C. Slabý jižní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Témata: Počasí