Počasí: Nová výstraha meteorologů. Hrozí silné mrazy, lidem prý mohou omrznout části těla!

mráz, zima

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. února 2021 6:00

Silné mrazy s teplotami až pod minus 12 stupňů Celsia v Česku potrvají asi do noci na úterý. Ve většině republiky bude velký mráz ještě v pondělí dopoledne a na východě země po celé pondělí.

Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Velké mrazy byly v Česku po celý minulý týden, na některých místech rtuť opakovaně spadla až pod minus 30 stupňů.

Aktuální výstraha před mrazy platí pro většinu České republiky do pondělních 11:00. V Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji bude silně mrznout asi až do půlnoci. Meteorologové varovali, že lidem hrozí prochladnutí, nebo i omrznutí nechráněných částí těla.

Lidé by proto neměli zapomenout, pokud půjdou ven, obléci si několika vrstev oblečení a vzít si vhodné boty. Malé děti nebo starší a nemocní lidé by měli zůstávat venku jen po co nejkratší dobu.

ČHMÚ již dříve vydal výstrahu před silnými mrazy platnou do odvolání. Nyní upřesnil, že v úterý se zřejmě oteplí. "V pondělí večer a v noci na úterý bude přes naše území přecházet od západu okluzní fronta, v úterý přes den a večer teplá fronta," oznámili pracovníci ústavu.

Podle předpovědi ČHMÚ se v úterý přes den teplota na jihozápadě země dostane až na dva stupně nad nulou. Ve středu teploty v Česku mohou vystoupat až na plus čtyři stupně Celsia.

Témata: Počasí mráz