Varování meteorologů: Až "extrémní ledovka", počasí v Česku může být nebezpečné!

Lidé ve sněhové vánici, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. února 2021 5:30

Od nedělního večera na většině Česka znovu sněžilo. Podle meteorologů mohlo přes noc do rána místy napadnout až 15, výjimečně 20 centimetrů sněhu. Na jihu země, zejména na Moravě, hrozí v pondělí silná nebo velmi silná ledovka, která může být v některých oblastech na jihovýchodě země extrémně nebezpečná.

V aktuální výstraze to uvedl Český hydrometeorologický ústav. Tento týden počasí ovlivní také silné mrazy.

Meteorologové už v sobotu upozornili, že namrzat mohou nejen silnice a chodníky. Ledovka může vznikat i na stromech a drátech elektrického vedení, což může komplikovat dopravu a dodávky proudu. Škody na stromech i drátech elektrického vedení může způsobit i těžký mokrý sníh. Motoristé by měli sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně, se zimní výbavou a při cestách do hor přibalit sněhové řetězy.

Kvůli extrémní ledovce může být chůze i jízda autem téměř nemožná, upozornili meteorologové. Hrozí úrazy a častější nehody, lze čekat výpadky v dodávkách elektřiny, zásobování i zdravotnických službách. Mohou padat nebo se lámat stromy, stožáry a dráty elektrického vedení. "Doporučuje se pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem," uvedl ČHMÚ.

V dalších dnech čekají meteorologové silné mrazy, kdy teploty mohou v noci podle týdenní předpovědi počasí klesnout až pod minus 15 stupňů Celsia. Teploměr bude většinou ukazovat pod nulou i přes den.

Témata: Počasí Zima