Bestie z východu: Jak ji vysvětlují meteorologové?

Lidé ve sněhové vánici, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. února 2021 19:09

V Česku se má již o probíhajícím víkendu ochlazovat, ještě výrazněji pak během týdne. Otázkou, proč k tomu dojde, se pochopitelně zabývají meteorologové. Jaké je vysvětlení?

Počasí v Česku v těchto začíná ovlivňovat Bestie z východu, což je název pro meteorologický jev, kdy se výrazně ochladí. U nás klesnou denní teploty k -5 °C, v noci pak až k -17 °C. 

Jak vlastně změnu počasí v nadcházejících dnech vysvětlují čeští meteorologové? Nad střední Evropou se bude nejprve vlnit frontální rozhranívoddělující teplý vzduch na jihu od studeného na sever, postupně však začne na naše území od severovýchodu proudit studený vzduch.

"Na začátku příštího týdne se bude tlaková níže spojená s výraznýmteplotním rozhraním přesouvat přes Alpy a Maďarsko k východu a pojejí zadní straně bude na naše území znovu proudit od severovýchodustudený vzduch," uvádí ČHMÚ.

Ve druhé polovině týdne pak bude ze západní do jižní Evropy postupovat další tlaková níže. Současně zmohutní nad Skandinávií tlaková výše a příliv studeného vzduchu od severovýchodu bude do střední Evropy pokračovat. Jen tak se tedy neoteplí. 

Témata: Počasí Zima mráz ČHMÚ