VÝSTRAHA: Počasí může místy způsobit problémy. Řidiči, pozor!

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. ledna 2021 6:00

Na severovýchodě Čech bude v úterý sněžit. Za šest hodin tam může připadnout přes sedm centimetrů sněhu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto dnes vydal výstrahu, ve které upozorňuje na možné problémy v dopravě. Mokrý sníh také může působit výpadky v dodávkách elektřiny.

Výstraha meteorologů platí od úterních 11:00 do 20:00. Týká se celého Libereckého kraje s výjimkou Českolipska, dále Děčínska a okolí Rumburka a Varnsdorfu v Ústeckém kraji a okresů Vrchlabí a Trutnov i okolí Nové Paky a Dvora Králové nad Labem v Královéhradeckém kraji.

Chodci i motoristé v těchto regionech by v úterý měli dbát zvýšené opatrnosti. Řidiči by neměli vyjíždět bez zimní výbavy a turistům meteorologové doporučují dbát pokynů Horské služby.

Nový sníh může kromě dopravy působit problémy také v energetice. Pod náporem mokrého sněhu mohou padat větve do drátů.

Sněžení provázené větrem působilo v Česku problémy také minulý týden. Silničáři kvůli němu museli uzavřít několik silnic. Na Liberecku zůstává kvůli sněhu zavřená pro nákladní auta nad šest tun silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. V Jizerských horách a Krkonoších je na silnicích druhých a třetích tříd ujetá vrstva sněhu.

Témata: Počasí sníh