Varování meteorologů: Hrozí sněžení a závěje! Kde bude počasí nejhorší?

Silnice v zimě, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. ledna 2021 6:00

Na většině hor v České republice připadne další sníh, do čtvrtečního večera by se tam sněhová pokrývka mohla zvýšit zhruba o 15 centimetrů. Na severozápadě Čech zároveň hrozí vysoké nebezpečí tvorby závějí, kvůli kterým mohou být některé silnice nesjízdné.

Na dalších místech republiky se mohou dál tvořit při sněžení a silném větru sněhové jazyky. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Při čerstvém větru a sněžení se do čtvrtka budou zejména od vyšších poloh vytvářet sněhové jazyky, v noci na čtvrtek a ve čtvrtek na horách v Čechách i závěje. Na horách na severu a severovýchodě očekáváme místy i přes 15 centimetrů nového sněhu za 12 hodin," uvedli meteorologové.

Se závějemi by podle nich měli počítat lidé zejména v oblasti Karlových Varů, Ostrova, Chomutova, Kadaně, Litvínova, Teplic, Ústí nad Labem, Frýdlantu, Jablonce nad Nisou, Jilemnice, Liberce, Semil, Tanvaldu, Železného Brodu, Trutnova a Vrchlabí. Při cestování by měli sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy, v autech by neměli podle meteorologů ani zapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla.

Sjízdnost mohou zhoršit také sněhové jazyky, které by se podle předpovědi měly tvořit v nadcházejících hodinách v ostatních regionech Česka.

Témata: Počasí sníh