Vítr o síle vichřice lámal stromy, tisíce domácností byly bez elektřiny

Větrný rukáv

Autor: stars24.cz

19. března 2018 3:21

Zejména Moravu a východní Čechy dnes zasáhl silný nárazový vítr, který místy dosahoval intenzity vichřice. Hasiči už od noci vyjížděli ke stovkám případů, odstraňovali hlavně stromy popadané na silnice, železniční tratě i na sloupy elektrického vedení. Bez elektřiny se dopoledne ocitlo zhruba 10.000 domácností, do pozdního večera se nepodařilo obnovit dodávky zhruba do tisícovky míst. Vítr zastavil i některé lanovky v horských střediscích.

Lidé musejí navíc počítat s mrazivým počasím, navzdory blížícímu se jaru padaly k ránu teploty až pod minus 12 stupňů, na 35 stanicích přepisovali teplotní minima pro dnešní den.

Stovky domácností byly kvůli větru, který lámal stromy a větve, několik hodin bez elektřiny. Na řadu míst byl problém se kvůli popadaným stromům dostat. Technici budou na opravách pracovat i v noci a v pondělí, kdy by se měl proud dostat i do chatových oblastí především v Orlických horách. "Během večera a noci se počty odběrných míst bez elektřiny budou snižovat. V obnovování dodávek budeme pokračovat i v pondělí, mělo by se však jednat již jen o rekreační oblasti, jakou jsou chatové osady, chalupy a podobně," uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Hodně práce měli v noci a během dne také hasiči v Olomouckém kraji. Vyjížděli ke 220 událostem, za celý víkend řešili asi 300 událostí. Odstraňovali zejména spadané stromy a větve či uvolněné střešní krytiny. Kvůli popadaným stromům bylo uzavřeno několik silnic nižších tříd, například silnice první třídy u Skřítku na Šumpersku.

Hasiči na jižní Moravě kvůli vyvráceným a padajícím stromům vyhlásili do pondělního odpoledne zákaz vstupu do rekreační oblasti Suchý na Blanensku. V souvislosti se silným větrem měli od dnešního rána čtyři desítky výjezdů, zhruba v polovině případů šlo o spadené stromy, v jednom případě na auto a v jiném na dráty elektrického vedení. Nikdo nebyl zraněn.

Pětašedesát výjezdů kvůli silnému větru mají za sebou od sobotní noci do dnešního večera moravskoslezští hasiči. Likvidovali hlavně popadané stromy, které především na Bruntálsku komplikovaly dopravu. Spadané stromy například uzavřely dva silniční úseky, a to mezi Starou Vsí na Bruntálsku a Sobotínem na Šumpersku a mezi Tvrdkovem a Rudou na Bruntálsku. Profesionální i dobrovolní hasiči měli nejvíce práce hlavně v okolí Rýmařova. Na Bruntálsku zasahovali u třiceti případů. Hasiči v souvislosti s větrem zatím nezaznamenali žádné zranění ani větší materiální škody.

Hasiči ve Zlínském kraji vyjížděli kvůli silnému větru k 38 událostem. Odstraňovali zejména popadané stromy, zajišťovali také uvolněné střechy. Situace se večer začala zklidňovat. Nejhorší situace byla dnes v okolí Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku. Směrem na Hostýn tam popadalo asi deset stromů, silnice od parkoviště až k poutnímu místu byla až do pondělí uzavřena kvůli nebezpečí pádu stromů.

Kvůli silnému větru dnes nejezdila lanovka z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu a ani na vrchol nejvyšší české hory. Kvůli bezpečnosti návštěvníků hor se zastavily také některé lanovky a vleky na Černé hoře, ve Špindlerově Mlýně, v Deštné v Orlických horách, na Dolní Moravě nebo v Jeseníkách.

Témata: Počasí vítr mráz Vichřice